”Karantän” ger konstiga vibbar

2012-04-18 23:00 Elinor Torp  

Konkurrensklausuler har blivit allt vanligare. Inte bara bland ingenjörer och höga chefer. Förskollärare, personliga assistenter – till och med bagare låses in genom klausuler i sina anställningsavtal.

Till fackförbundet Vision ringer medlemmar som inte förstår varför de begränsas av konkurrensklausuler.

– Förbjuder man väldigt mycket och på ett luddigt sätt skapar det en dov och diffus oroskänsla hos arbetstagarna. De vågar inte kritisera och ifrågasätta någonting, säger förbundsjuristen Mikael Ruukel.

När han fick se lärarvikarien Lindas anställningskontrakt reagerade han direkt.

– Ordet karantän ger konstiga vibbar. Det här är ingen renodlad konkurrensklausul. Man förbjuder inte konkurrens utan snarare är man rädd för att förlora henne. Här har rättspraxis varit ganska sträng. AD har sagt att en arbetstagares personliga kunskaper och erfarenheter inte går att skydda, säger Mikael Ruukel.

Bemanningsföretaget garanterar inte jobb. Lärarvikarierna får alltså ingen kompensation.

– Det i kombination med förbudet om att ta jobb någon annanstans är nästan att betrakta som livegenskap, menar Mikael Ruukel.

Liselotte Axelsson jobbar som rådgivare på Vision direkt och tar emot samtalen från medlemmarna. Hon berättar att flera med konkurrensklausuler jobbar för privata assistansföretag. I ett kontrakt har arbetsgivaren låst in sin personal i upp till 24 månader.

– Konkurrensen om kunderna är hård. Det är svårt att avgöra om en anställd tar med sig en kund eller om kunden använder sig av sin valmöjlighet och byter assistansföretag när den person man haft kontakt med byter arbetsgivare, säger hon.

Här har AD varit mer arbetsgivarvänlig. Domstolen tittar på vad företaget vill skydda genom konkurrensklausulen. Om det är företagshemligheter och så kallat företagsspecifikt kunnande vinner oftast arbetsgivaren. Likaså om den anställda övertalat kunder att följa med över till en konkurrerande verksamhet.

I bagarnas fall finns en helt annan förklaring. Arbetsgivaren hade googlat fram ett kontrakt och kopierat klausuler och allt. Oavsett om klausulerna bara smugit sig med eller finns i avtalen av andra skäl har de blivit allt populärare, särskilt i Visions branscher, enligt förbundsjuristen.

– Förut hade vi inga frågor alls om konkurrensklausuler. Nu är det vanligt på privata förskolor, behandlingshem och assistansföretag, säger Mikael Ruukel.

Yrken där konkurrensklausuler letat sig in:

  • Bagare, kockar och diskare.
  •  
  • Privata förskollärare.
  • Lärare anställda av bemanningsföretag och Personliga assistenter.
  •  
  • Administrativ personal på behandlingshem och assistansföretag.

Källa: Vision

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer