Tidningen

”Kartläggningarna hjälper definitivt”

Många arbetsgivare följer inte lagen. De struntar helt enkelt i att göra lönekartläggningar vart tredje år. Dit hör Försvarsmakten, som bara gjort en central lönekartläggning på 13 år. Facket funderar nu på att ta strid i frågan. Foto: Nancy Ellison
Peter Tai Christensen.
Claes Borgström.
Marika Olsson.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Kvinnor är förlorare i löneligan. Det är den oförklarliga skillnaden som lönekartläggningar vill åt. Men många arbetsgivare struntar i lagen. Offentliga Försvarsmakten är en av de sämsta i klassen. – Vi överväger att gå vidare, säger facket om den statliga myndighetens motstånd mot lönekartläggningar.

De senaste siffrorna från Medlingsinstitutet, som har till uppgift att föra lönestatistik bland annat med jämställdhetsfokus, visar att kvinnors löner bara når upp till 86,6 procent av männens. Om man tar hänsyn till bland annat yrke och utbildning minskar dock skillnaden, men kvinnolönerna når ändå inte upp till mer än knappt 95 procent av männens. Det som återstår är den oförklarade löneskillnaden. Det är den som lönekartläggningarna ska avslöja.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →