Kidsen sviker facket

2011-02-23 23:00 Lena Gunnars  

LO:s ungdomar har minskat med över 50 000 de senaste fem åren. Osäkra anställningar och höga a-kasseavgifter är fackets förklaring till det stora ungdomsraset. <br> - Det är fritt fall, säger Mats Larsson, vid LO:s utredningsenhet.

<p>Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande, har uttryckt en tydlig ambition: fler ungdomar ska bli medlemmar i facket. </p> <p>Men ungdomarna fortsätter att nobba LO och nu växer oron.</p> <p>- Det har rasat neråt i en våldsam fart. Och det tog extra fart när avgifterna för a-kassan höjdes för fyra år sedan, säger Mats Larsson.</p> <p>Många i den yngsta ålderskategorin finns i den privata servicesektorn, som inom handeln och hotell- och restaurang, där organisationsgraden är låg efter svenska förhållanden. </p> <p>- Det är låga löner och dåliga anställningsförhållanden över huvud taget. Ofta rör det sig om små arbetsplatser utan facklubbar. Och får man ut kanske 14 000-15 000 kronor i lön så är det tufft att betala 700 spänn för fack och a-kassa, säger Mats Larsson.</p> <p>Många unga ser jobben dessutom som ett förstajobb.</p> <p>- Många unga tänker sig att jobba där en del av sitt liv för att sedan gå vidare. Sedan kanske de stannar kvar i alla fall, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet. </p> <p>En bidragande orsak till det stora raset i LO:s branscher kan vara att det i dag tar längre tid att etablera sig på arbetsmarknaden. </p> <p>För Saco och TCO går det betydligt bättre. TCO:s studerandemedlemmar ökade under perioden 2006 till 2009, från 64 500 medlemmar till 68 000. Saco:s studerandemedlemmar har hållit sig till runt 100 000 av förbundens totalt 600 000 medlemmar de senaste fem åren. </p> <p>Gunnar Gillberg, forskare vid institutionen för arbetsvetenskap på Göteborgs universitet, har studerat unga vuxnas föreställningar om arbete och självförverkligande. </p> <p>Han menar att få blir riktigt etablerade i samhället före 30 års ålder. Osäkerheten inför livsval och beslut har ökat och tiden av sökande förlängts. </p> <p>- Unga pendlar mellan utbildning och olika typer av arbete. Det handlar egentligen inte om att de vill leva ett friare liv tills de är 35. Man tvingas snarare in i en allt mer individualiserad livssituation. De gamla instegsjobben, som innebar att man i tidig ålder kunde starta en stabil karriärutveckling, är inte är så vanliga längre, säger han och fortsätter: </p> <p>- I stället har det kommit mer eller mindre osäkra tjänstearbeten på till exempel städföretag och hamburgarkedjor. </p> <p>När han träffade unga Volvo-arbetare svarade flera av de yngsta att de satte likhetstecken mellan företag och fack. </p> <p>- De tyckte att båda jobbade mot samma mål, att det skulle gå bra för företaget. Då minskade också deras lust att engagera sig. </p> <p>Förr växte de sociala, kollektiva gemenskaperna fram genom att de anställda jobbade under likartade villkor på samma arbetsplatser under hela yrkesliv, menar Gunnar Gillberg. </p> <p>- Nu är det mer upp till dig själv att göra dig anställningsbar. </p>

 

Läs fler artiklar i vår special om ungdomars syn på facket i Lag & Avtal nummer 2, 2011.

Skaffa en prenumeration i dag

Du som är prenumerant läser samtliga artiklar i vårt tidningsarkiv:

Läs mer: "Hur gynnar det mig att gå med?"

Läs mer: "Vi vill fixa det själva"

Fackförbunden: Så föryngrar vi oss

Han erbjuder ett individuellt fack-alternativ

Almega: "Ni måste lösa era problem"

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer