Kockar först ut i regeringens snabbspår

2016-02-05 10:44 Lena Gunnars  
Marina Nilsson är projektledare för Snabbspåret på utbildningsrådet. Hon är själv i grunden utbildad kock och ser fram emot att öppna snabbspåret för de nya kockar som kommit till Sverige. Foto: Jörgen Appelgren

Nyanlända. Hotell- och restaurangbranschen är först på regeringens snabbspår.<br/>– Vi hoppas kunna ta emot de första kockarna inom ramen för snabbspåret redan i mars, säger Marina Nilsson, projektledare.

För att nyanlända snabbare ska kunna komma in på arbetsmarknaden har regeringen fört samtal med arbetsmarknadens parter om snabbare vägar för dem med utbildning eller yrkeserfarenhet som efterfrågas i Sverige.

Hotell- och restaurangfacket HRF och Visita blir först ut med att erbjuda ett sådant snabbspår – för kockar – i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Kockar som kan engelska eller arabiska ska fungera som yrkesbedömare och utvärdera deltagarnas utbildning och yrkeskunskaper. Det är ett sätt att undvika att språket blir en barriär. Även bedömningsmaterialet om själva valideringsprocessen finns på engelska och arabiska.

– Vi erbjuder valideringen på de språken eftersom Arbetsförmedlingen uttryckt att de flesta kockarna de har i systemet talar dem, säger Marina Nilsson, projektledare för Snabbspåret på utbildningsrådet, som tillsatts av parterna i hotell- och restaurangbranschen. Hon är även själv utbildad kock.

Arbetsförmedlingen bedömer att kock kommer att vara ett bristyrke i minst tio år framåt. Och både Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen Visita har höga förväntningar.

– Det här är en vinst för både oss som bransch och för de nyanlända. Det är också ett sätt för de nyanlända att få sin kompetens synliggjord, säger Peter Thomelius, utbildningschef på Visita.

Även Hotell- och restaurangfacket HRF ser positivt på projektet.

– Vi är stolta över möjligheten att kunna göra detta. Det här visar också att vi validerar kunskapen och inte individen, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare på HRF.

Arbetsförmedlingen räknar med att ungefär 300 kockar kan bli aktuella.

– Arbetsförmedlingen står för ur­valet av kockar, medan vi utvärderar hur anställningsbara de är på den svenska arbetsmarknaden, säger Marina Nilsson.

Arbetsförmedlingen ska sedan se till att personerna får de kompletteringar som de eventuellt behöver. Rådet misstänker att kunskaper om livsmedelshygien kan vara något många har bristande kunskaper om.

– Det är vad vi kan gissa, eftersom den delen är så direkt kopplad till de svenska lagarna.

Hittills är det bara hotellkedjan Scandic bland Visitas medlemsföretag som är klara för att medverka i projektet. Valideringarna ska till att börja med ske i Malmö, Stockholm och i södra Norrland.

– Tanken är att vi sedan ska ha valideringar över hela landet, säger Marina Nilsson.

Henrik Dider, HR-direktör för Scandic Hotels i Sverige:

– Vi har redan hela världen innanför väggarna. Vi pratar ett 120-tal olika språk inom vår koncern. För vår del ska det här hjälpa oss med tre saker: att hitta duktiga människor till våra kök, göra oss ännu bättre på integration, som är en strategisk fråga för oss på alla våra destinationer, och få in nya kompetenser. Vi håller just nu på att utbilda ett 15-tal personer som ska genomföra de här valideringarna, säger han.

Andra projekt #2: Från förläggningen till läkarjobb

På flyktingförläggningarna finns många läkare och vårdutbildade som väntar på att få börja jobba. Västra Götalandsregionen gjorde ett projekt hösten 2014 där ett 30-tal syriska läkare fick språkutbildning för att komma närmare en svensk legitimation. Regionen sökte aktivt upp deltagare på Västsveriges flyktingförläggningar. Projektet blev så lyckat att Västra Götalandsregionen nyligen beslutade att förlänga det och nu även omfatta sjuksköterskor. Projektet genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen. Fyra kurrsstarter planeras i februari för totalt 120 läkare och sjuksköterskor. De får då både språkutbildning och sjukvårdsintroduktion. Västra Götalandsregionen bidrar med 800 000 kronor.

Källa: Västragötalandsregionen

Andra projekt #1: Nyanlända ingenjörer ska matchas

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer och arbetsgivarorganisationen Pacta har tillsammans initierat ett pilotprojekt som Kungliga Ingenjörsvetenskaps­akademien, IVA, ska genomföra i vår. Pilotprojektet är en del av Arbetsmarknadsdepartementets satsning Snabbspår – snabbare etablering av nyanlända.

IVA har redan i dag en satsning som heter Tekniksprånget, som ger ung­domar som gått ut gymnasiernas natur­vetenskaps- eller teknikprogrammet praktik i fyra månader på ett företag eller annan organisation så att de kan prova på ingenjörs­yrket.

– Nu vill man använda Tekniksprångets struktur och modell för att kunna matcha nyanlända och jobb. Sexton praktikplatser planeras på olika orter i landet som riktar sig till nyanlända ingenjörer, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget på IVA.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen