Kollektivavtal - vem bryr sig?

2015-09-23 23:00 Lennart Kriisa  

LEDARE. Grundbulten i den svenska modellen är kollektivavtalen. De anställda får någon som företräder dem, arbetsgivarna slipper i gengäld att oroa sig över strejker.

Både fackförbund och arbetsgivare är måna om att den svenska modellen förblir intakt. TCO är mästare i att sprida budskapet om kollektivavtalens fördelar. Reklamfilmen Like a Swede gör fortfarande succé på nätet, hittills 861?000 visningar.

Men lever arbetsmarknadens parter själva som de lär? Köper de tjänster bara från företag med kollektivavtal? Vi bestämde oss för att undersöka den saken. Skillnaderna visade sig vara stora. Vissa fackliga organisationer, som LO, är stenhårda. Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kan till exempel inte hoppa in i någon av Taxi Kurirs bilar vid Norra Bantorget. Han får bara åka med Taxi Stockholm som har kollektivavtal. Andra fackförbund tycker inte att det är så noga med kollektivavtal. Unionen anlitar visserligen bara företag med kollektivavtal men ingår samtidigt ingår i den fackliga samverkansorganisationen PTK. Och PTK köper tjänster från företag utan kollektivavtal.

Hos arbetsgivarorganisationerna ligger fokus på att företagen ska bli medlemmar, inte att de ha tecknat kollektivavtal. I annat fall kan medlemmar som inte tecknat kollektivavtal känna sig diskriminerade.

Och hur tror ni Stefan Löfven resonerade när han handplockade entreprenörer från näringslivet till sitt innovationsråd och till industrikansler? Tror ni han krävde att entreprenörerna skulle företräda företag med kollektivavtal? Näpp.

Någon vill säkert påpeka att det finns företag med kollektivavtal som är usla, liksom det finns företag utan kollektivavtal med utmärkta villkor för de anställda. Det är förstås sant.

 

Gillar du den här artikeln? Gilla oss på Facebook

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer