Kommunledningen hoppade i galen tunna

2020-11-12 00:00 News Pilot  
Georg Frick är personalvetare, arbetsrättsexpert och författare. Foto: Nina Hedlund

KRÖNIKA. Det är naturligtvis alltid viktigt att vara med i sin tid. Med andra ord att hålla sig någorlunda uppdaterad över vad som händer i samhället. Exempelvis införandet av allmän rösträtt, 40-timmars arbetsvecka och andra viktiga historiska milstolpar.

I närtid kan jag notera två stora avgörande händelser som kan kommas ihåg med ett före och ett efter, ungefär som älgjakten för dem som nu ägnar sig åt det.

Den ena händelsen är Metoo som hösten 2017 blir en väckarklocka för många förhistoriska, unkna värderingar. Gubb-bastu-skämten är inte ­roliga. Inte heller i bastun ska tilläggas …

Tidigare i höstas framkom det i massmedia att Hörby kommun på sedvanligt sätt hade åkt i väg på en planeringskonferens med kommunens högsta chefer.

Det verkar som att delar av ledningen i Hörby kommun av olika skäl inte varit en del av världen de senaste åren.

Massmedia rapporterade att två av kommunens toppchefer tog av sig nakna och hoppade ned bland kolleger i samband med planeringskonferensen.

Uppenbarligen har dessa chefer för det första missat Metoo – och för övrigt också sunt förnuft. För det andra har de också missat att vi har en pågående pandemi. Och just under en pågående pandemi är det naturligtvis extra oklokt att åka iväg på en konferens, dricka alkohol och sedan bokstavligen hoppa i galen tunna.

Men säg den olycka som kommer ensam.

När kommundirektören, som var med på konferensen men som enligt egen uppgift hade gått och lagt sig tidigare på kvällen, några dagar senare konfronteras med uppgifterna av en journalist viftade hon bort det inträffade med kommentaren att det var ett olämpligt uppträdande från cheferna. Men de aktuella cheferna hade bett om ursäkt och då är det inte mer med det.

Livet går sålunda vidare.

Och då hoppade, enligt min bedömning, nyss nämnda kommundirektör själv i galen tunna.

Jag vill naturligtvis inte peka finger, men kan i sammanhanget inte låta bli att tipsa ledningen i Hörby kommun om att det finns en del arbetsrättsliga och arbetsmiljömässiga regler. Och för säkerhets skull vill jag också berätta att det inte är några speciellt nya regler, för det fall att det är svårt att hinna med att uppdatera sig i allt nytt som händer. Exempelvis har vi en arbetsmiljölag som enkelt uttryck gör gällande att arbetsmiljön ska vara tillfredsställande.

Vi har också en lag om anställ­ningsskydd som bland ­annat innehåller regler om uppsägning på grund av personliga skäl.

Och slutligen, i kommunal verksamhet finns även kollektivavtal som innehåller regler om disciplinär åtgärd, som skriftlig varning.

Kommundirektören har nu tillsammans med socialchefen (som är en av de två naken­badande cheferna) tvingats lämna sina anställningar. Men den andra nakenbadande chefen, alltså hr-chefen, har fortsatt förtroende och har till och med i skrivande stund blivit befordrad till tf kommundirektör.

Enligt ledningen har han ju bett om ursäkt …

Självklart går det inte att med endast massmediala uppgifter bedöma vad som i ett aktuellt fall är arbetsrättsligt rätt eller fel. Men en sak är säker: det finns tillräckligt med regler för att inte bara vifta bort dessa händelser med att cheferna har bett om ursäkt.

För då har man verkligen hoppat i galen tunna.

News Pilot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer