Tidningen

Kvinnliga chefer mest utsatta för sexuella trakasserier

Länge trodde forsk­arna att mer makt skulle skydda kvinnor mot sexuella trakasserier i arbets­livet. Men så är det inte. Kvinnliga chefer är i stället mer utsatta. Foto: New Africa
Johanna Rickne. Foto: Magnus Bergström

Chefsrisk. Kvinnliga chefer utsätts i högre grad för sexuella trakasserier än kvinnliga anställda. Risken är störst för mellanchefer och kvinnor som basar över män. Det visar en studie från Stockholms universitet.

Kvinnliga chefer löper mellan 30 och 100 procent högre risk att utsättas för sexuella trakasserier jämfört med kvinnliga anställda. Det visar forskare från Stockholms universitet, som har samarbetat med amerikanska och ­japanska forskare. I alla tre länderna är läget värst för kvinnor som har en större andel manliga underställda. Enligt Johanna Rickne, professor i national­ekonomi vid Insti­tutet för social forskning vid Stockholms universitet, kan en förklaring vara att det helt enkelt finns fler potentiella för­övare. En annan möjlig anledning är att kvinnorna bryter normerna både för vem som är chef och hur en kvinna ska vara. ­Johanna Rickne förklarar att det handlar om ”contrapower harassment”, då en anställd utsätter sin chef för trakasserier för att utjämna maktförhållandet.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →