Lex Laval utvärderas

2012-10-17 23:00 Elisabet Örnerborg  

Reglerna om utstationering på svensk arbetsmarknad ska ses över. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström: – Även om Lex Laval bara varit i kraft i två år tycker regeringen att det är lämpligt att utvärdera den.

Regeringen tycker att det är snart inpå. Riksdagen kanske tycker något annat. Våren 2011 krävde riksdagsmajoriteten att Lex Laval skulle utredas skyndsamt och att resultatet skulle ha presenterats för en månad sedan.

Riksdagen får vänta i två och ett halvt år till. Till december 2014 ska en parlamentarisk kommitté ha tagit reda vilka villkor de som utstationeras hit till Sverige arbetar under, vilka länder de kommer ifrån, hur långa perioder de är här och hur många de är.

– Claes Stråth talade om att det rörde sig om några tusen, säger Hillevi Engström (M).

Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth, som låg bakom utredningen som ledde fram till Lex Laval, anser inte att det var särskilt många som utstationerades hit. Men det kan ju vara fråga om fler nu. Utredningen ska också se om den av facken kritiserade bevisregeln behöver förbättras.

Ordförande för utredningen blir moderaten och Arbetsmarknadsutskottets ordförande Elisabeth Svantesson.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna