Tidningen

Lön för mödan: mer än pengar

”Mät och belöna rätt saker. Det är inte säkert att det styr mot verksamhetens mål att belöna an­talet sålda kontrakt. Kanske är det något helt annat. Jag tror att man ibland mäter det som är lätt att mäta och kanske inte det som ger bäst effekt”, säger Johan Thesslin och AnnCharlotte Bretan. Foto: Elsa Frizell

Lönesamtal. En chef som AnnCharlotte Bretan pratade lönerevision med sa: ”Jag vill överleva med värdighet.” Många chefer bekräftar bilden av lönerevisionen som den jobbigaste tiden på hela året.Men ska det behöva vara så?

Publicerad

Lönesamtalet blir onödigt svårt för att man inte har förberett sig och pratat på vägen. Ingenting i lönesamtalet ska komma som en överraskning utan som en fortsättning på ett på­gående samtal om individens prestation, ett samtal som pågår under hela året. För att lönesättningen ska ge ökad motivation och i förlängningen en bättre prestation behöver chefer prata med sina medarbetare i vardagen. Det menar AnnCharlotte Bretan, som i många år jobbat som Ledarnas löne- och ledarskapsexpert och nu driver eget företag.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →