Lotta Stern blir ny vd på Ratio

2021-06-22 14:14 Mattias Croneborg  

KARRIÄR. Den 1 september tillträder Lotta Stern, professor i sociologi, som ny vd på Ratio – Näringslivets forskningsinstitut.

– Ratio är en unik forskningsmiljö i Sverige som samlar forskare från flera discipliner för att bedriva forskning som gör skillnad. För mig är det ett mycket meningsfullt uppdrag och kanske viktigare än någonsin. Jag ser mycket fram emot att bygga vidare, att utveckla och att stärka Ratios viktiga forskning, kommenterar Lotta Stern i ett pressmeddelande. Hon är  i dag är vice vd och ansvarig för Ratios arbetsmarknadsforskning.

En stor del av Lotta Sterns forskning handlar om arbetsmarknadsfrågor och hon har bland annat studerat ämnen såsom anställningsskydd, eliter i Sverige, kompetensförsörjning, hälsa, lönebildning och kollektivavtal. Men hennes forskningsintresse är brett. Hennes avhandling handlade om hur konkurrens och diffusion påverkar sociala rörelsers möjligheter att locka medlemmar.

– Svensk arbetsmarknad har länge levererat mycket bra på olika områden. Men det finns problem som innebär behov av nytänkande och reformer. Här har forskningen viktiga bidrag att ge. Tillsammans med gänget av duktiga kollegor på Ratio är min ambition att bidra till goda kunskapsunderlag som kan stärka beslutsfattares förståelse av företagens villkor och höja nivån på diskussionen om framtidens behov, kommenterar Stern.

Lotta Stern har blivit uppmärksammad i sin kritik om hur den svsnsk modellen fungerar. Blaned annat förespråkar hon lokala kriterier för lönesättning framför det som bestäms i kollektiv­avtal.

– Vi har haft ett forskningsprojekt på Ratio om lönebildning och där vi har studerat effekterna av lönebildningsklausulerna i kollektivavtalen. Jag har också skrivit en mer debattinriktad akademisk artikel om det. Där säger jag att i en modern organisation, där medarbetare gör alltmer skillnad, så blir lönesättningen en viktig ingrediens om du vill attrahera talanger. Lön är inte det enda som är viktigt, men det är en del i verktygslådan att arbeta med. Om man ska värna den svenska modellen kräver det att avtalen är attraktiva för företagen. Då tänker jag att den här typen av rigida lönebildningsklausuler kanske inte är rätt väg att gå, sade hon i en längre intervju med Lag & Avtal för ett år sedan.

Hon har också ifrågasatt branschuppdelning i fack- och arbetsgivarorganisationer utifrån hur ekonomin fungerar.

– Det är en till utmaning som vi har identifierat. Branscher glider in i varandra. Vad är skillnaden mellan livsmedel och medicin i dag när man tillsätter probiotiska ingredienser i mjölk? Uppdelningen luckras upp. Hur ska man organisera nya företag som tillverkar livsmedel men med medicinsk expertis? Vilken bransch­organisation ska de vara med i?

Lotta Stern tar över efter professor Nils Karlson som grundade Ratio år 2002.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen