Möten som löser knutar

2012-12-12 23:00 Birgitta Ländin  

– Hur har klimatet i gruppen utvecklats den senaste tiden? Skriv ned tre punkter om sådant som är bra – och tre punkter med sådant som vi behöver jobba med. När alla presenterat sina punkter diskuterar vi lösningar.

En chef som minst en gång i halvåret samlar sin grupp till möten för att ventilera stämningen i gruppen har goda chanser att stävja konflikter innan de har vuxit sig till stora problem. Upplägget kommer från den tyske organisationskonsulten Christian Prior, som publicerat det i den tyska tidskriften Konfliktdynamik.

Så här hålls ett sådant möte:

 • Chefen inleder med att dela ut lappar. På dem ska alla skriva ned tre punkter som är positiva. De ska handla om sådant som ledarskap och stämning i gruppen. Exempel på frågor för chefen att ställa: Hur är samarbetet i gruppen? Hur fungerar mitt sätt att leda? Får ni rätt motivation och information från mig som chef? Var ser ni tendenser som skulle kunna gå i fel riktning?
   
 • Alla deltagare uppmanas att använda fem minuter till att formulera först tre positiva punkter som handlar om dessa frågor. Därefter tre punkter som syftar till att förbättra, punkter som innehåller ”mer” eller ”mindre”. Varje punkt formuleras på en egen lapp, så att dessa sedan överskådligt kan sättas upp på väggen.
   
 • I tur och ordning får alla deltagare redogöra för samtliga sina punkter. De övriga lyssnar, under denna del av träffen förekommer ingen diskussion.
   
 • Sist presenterar chefen sina egna positiva och negativa punkter.
   
 • Lapparna sorteras, de positiva uppmärksammas och samlas i en stapel.
   
 • Alla negativa lappar sorteras efter tema på ett bord eller sätts upp på en tavla eller vägg. De teman man identifierar är nu dagordningen för resten av mötet.
   
 • Chefen är samtalsledare. Diskussionen ska ledas med följdfrågor som åskådliggör de olika synsätt, irritationer och förbehåll som kommit upp. Syftet är att sedan kunna gå vidare för att reda ut förutsättningar för hållbara lösningar på problemen.
   
 • Mötet avslutas med att chefen skriftligen sammanfattar överenskommelser och åtgärder som ska vidtas. Chefen sammanfattar hela samtalet.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer