Muf:s ordförande öppnade dörren som Reinfeldt stängde

2016-02-02 09:44 Lennart Kriisa  

MOT VÄGGEN. Rasmus Törnblom, ordförande för Muf, gläds över att partiledningen fått i uppdrag av partistämman att förändra arbetsrätten. Under tio år har Muf drivit den kampen.<br/>– Reinfeldt och Borg gjorde en felaktig analys, säger han.

Vid varje partistämma under de senaste tio åren har MUF upp­repat sitt krav, att arbetsrätten ska luckras upp. Men ämnet har varit tabu för partiledningen. Arbetsmarknadens parter skulle ha total makt över arbetsrätten, ansåg Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Men till slut fick ungmoderaterna som de ville.

Varför är du så engagerad i arbetsrätten?

– Den nuvarande arbetsrätten skapades under en annan tid. Många bodde i små och medelstora städer där det bara fanns två-tre stora arbetsgivare. Efter skolan fick de jobb och stannade där resten av yrkeslivet.

Hur är det i dag?

– Jag har inte pratat med någon 20-åring som kan tänka sig att jobba med samma saker på samma företag under 50 år.

Så hur bör den nya arbetsrätten se ut?

– Den måste uppmuntra till rörlighet på arbetsmarknaden. Målet är att skapa ett inkluderande samhälle, även för ungdomar och de som kommer till Sverige senare i livet. Tryggheten ska bestå i att du har en kompetens som ger jobb på arbetsmarknaden, inte att du ska stanna på samma företag hela yrkeslivet.

Om ett företag måste skära ner på personalen, hur ska den processen gå till?

– Arbetsgivare och fack behöver förhandla och komma överens om vilka som behöver finnas kvar.

Vad händer om arbetsgivaren och facket inte har samma uppfattning?

– Arbetsgivaren får avgöra i slutändan. Man kan också titta på hur det fungerar i Danmark med flexicurity. Inget politikområde svävar fritt som en satellit, man behöver också göra förändringar i ersättningssystemen.

Hur då? Det låter lite oklart.

– Det finns inget färdigt förslag. Jag förväntar mig att allianspartierna presenterar ett sådant. Med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt var det tyvärr omöjligt, att röra arbetsrätten var uteslutet för dem.

Anders Borg har numera återtagit sin gamla uppfattning, att förändra anställningsskyddet. Är inte det konstigt?

– Jag tror att Borg och Reinfeldt hoppades på att facket skulle vara mer behjälpligt att trycka tillbaka utanförskapet. Den analysen var felaktig. Fackets uppgift är att försvara sina medlemmar, alltså de som redan har anställningar, inte att underlätta för dem som står utanför.

På vilket sätt blir det lättare för en långtids­arbetslös att få jobb om turordningsreglerna försvinner?

– Den ökade rörligheten gör det lättare att komma in på arbetsmarknaden.

Hur tycker du själv att turordningsreglerna bör se ut?

– De måste fasas ut på sikt. Man kan börja med att låta företag med färre än 50 anställda slippa turordningsreglerna.

Du och de andra företrädarna för ungdoms­partierna inom Alliansen skrev nyligen en debattartikel. En förändrad arbetsrätt var er viktigaste punkt för Sverige. Är arbetsrätten verkligen viktigast av allt?

– För Moderaterna är jobben den viktigaste frågan, då kan man inte samtidigt vara ovillig att röra lagstiftningen inom det området. Det är ju som att förklara att brottsbekämpningen är den viktigaste frågan men samtidigt garantera att brottsbalken inte kommer att förändras.

Den senaste statistiken från SCB visar att ungdomsarbetslösheten sjunker dramatiskt. Hur stort är då behovet i dag?

– De åtta åren med Alliansen har gett ett positivt sysselsättningsläge. Nu har vi ett läge med många nyanlända. Om vi inte är framsynta och hittar reformer redan i dag, då kan vi räkna med stora kriser framöver.

En del moderater säger att SD:s ökning är Reinfeldts fel, att han rev gränserna, flyktingar tog sig hit i en snabbare takt än samhället hann med.

– Felet var att när migrationsreformen drevs igenom, så stannade reformerna inom andra områden. När många kommer till Sverige krävs också stora reformer.

Hur ska alla nya som kommer till Sverige få jobb?

– Vi behöver lägre ingångslöner med nya anställningsformer. Skatterna för låg- och medelinkomsttagare måste sänkas. Första halvmiljonen ska dessutom vara skattefri. Förutom att ändra arbetsmarknadslagstiftningen förstås.

Tror du att Moderaterna någon gång kommer att samarbeta med SD?

– Nej, det vill jag inte. SD tycker att gränserna ska vara stängda för alla nya, oavsett om det kommer en, tusen eller hundratusen flyktingar till Sverige. SD tror varken på att människor, varor eller tjänster ska få röra sig över gränserna. Deras uppfattning ligger väldigt långt bort från Moderaterna. Frihetstanken förenar oss inom Moderaterna, ja inom hela Alliansen.

Rasmus Törnblom

Titel: Ordförande för Muf.

Familj: Ensamstående.

Ålder: 26.

Bakgrund: Jobbat som innebandytränare, på fritids och som politisk sekreterare.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Utanför jobbet: Läser böcker, gärna om historiska händelser. Serietidnings­fantast, särskilt Fantomen. Spelar tv-spel.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna