”Nätverkandet har lett till framgång”

2013-04-17 23:00 Elisabet Örnerborg  
Ingemar Hamskär ger sig ofta in i debatter om Las, Laval-lagen, offentlig upphandling, svenska modellen och mycket mer. "Jurister borde delta mer i samhällsdebatten", säger Ingemar Hamskär. Foto: Jörgen Appelgren

Trots att det var två LO-förbund som tog strid mot Laval blandade TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär sig i konflikten och dess följder redan från början. Han fortsätter att göra det som TCO:s seniorjurist och nu snart som avtalspensionär.

- Att jag åker till Bryssel och har framgång är det ingen djävel som bryr sig om. Det är de här som räknas, säger Ingemar Hamskär och håller upp sina händer. Det enda som räknas på Möja är det man kan göra med sina händer rent praktiskt.

Tur då att han tycker om att arbeta med sina händer, laga bryggor och tak – också. I lägenheten i Stockholmsförorten Gröndal håller han på att inreda ett kontor i ett av rummen. Vi slår oss ned i vardagsrummet. På väggen bakom fåtöljen där Ingemar Hamskär sitter hänger tavlor med skärgårdsmotiv målade av Roland Svensson. Men i stället för att fortsätta traditionen på Möja där hans släkt varit båtbyggare och fiskare i generationer utbildade Ingemar Hamskär sig till jurist.

– Jag gjorde en klassresa, säger han.

Men han har inte övergett sin bakgrund för det och beslutet att gå i avtalspension tog han just för att kunna vistas mer på Möja.

– Det är med viss vånda. Det är ju nu jag står på toppen i juridisk kunskap och personliga relationer och så ska jag sluta.

Hans namn ger 135 träffar på Lag & Avtals webb, ingen annan jurist dyker upp så ofta. Han finns med både som intervjuad och som flitig debattör i artiklar om Las, visstidsanställningar, Laval-lagen, sociala krav vid offentlig upphandling, bemanningsdirektivets införande, svenska modellen.

– Jag har spridit mycket information och analyser, till förbunden, till arbetsrättarna i Norden, i EU och också fått mycket tillbaka, säger han.

Hur kom det sig att du valde juridiken?

– Jag skulle studera, oklart vad, jag läste mycket, skrev. Mina kompisar sa att det var så flummigt med journalistik. Juridik ledde till jobb.

Men det blev inte bara juridik utan också kriminologi, social forskning och arbetsmarknadskunskap. Då han gjorde notarietjänst i Arbetsdomstolen väcktes hans intresse för arbetsrätten. Därefter var han byrådirektör ett år hos Jämo, då Inga-Britt Törnell var chef. Hon kom att viga honom med hans Ingela några år senare, men då var han redan tillbaka som sekreterare i Arbetsdomstolen, den dåvarande domstolschefen hade kallat.

– Men domare ville jag inte bli. Domstolsvärlden, förutom AD, kändes väldigt konservativ.

Ingemar Hamskär gick i stället till fackförbundet SKTF, nuvarande Vision. Efter bara något år kom Birgitta Lind, numera advokat, dit.

– Vi kompletterade varandra så bra. Jag har alltid lyckats med att hitta sådana personer jag fungerar bra ihop med. Bra arbetskamrater och kolleger är en del av knepet med att nå framgång.

Ingemar Hamskär hamnade på den fackliga sidan men har stor respekt för sin före detta motpart Sveriges Kommuner och Landsting där han också hade kunnat tänka sig att arbeta. Respekt för motparten är viktigt, menar Ingemar Hamskär och ger förhållandet till Svenskt Näringslivs arbetsrättare Lars Gellner som exempel.

– Vi har olika roller men vi respekterar varandra och kan ta en lunch och umgås som kolleger, säger han.

Samma år som Sverige blev medlem i EU, 1995, fick han frågan som ledde till att han började på TCO.

– Jag kastades in i Tony Hagströms arbetsrättsutredning. Sedan dess har jag suttit i alla arbetsrättsliga utredningar, ibland som expert, ibland i referensgrupp.

Han kom att vara den enda juristen hos TCO i tio år. Ja, den enda som skrev yttranden och remissvar för de tre fackliga centralorganisationerna eftersom Saco under lång tid inte hade någon jurist och LO:s jurist ”envisades med att mest fungera som avtalssekreterare”.

– Det blev till slut för mycket för mig att ensam stå för juridiken. Först anställde LO och Saco jurister, sedan blev det uppenbart även för TCO:s ledning, som anställde en jurist till.

EU:s inflytande på svensk arbetsrätt och avtalsmodell är en grundläggande uppgift för alla fack att jobba med, anser Ingemar Hamskär. Det är också anställningsskyddet.

– Jag har alltid tyckt det är viktigt med ett anställningsskydd eller ”workers voice” som jag talar om i Bryssel.

När han såg att de nya Las-reglerna, som infördes 2007 med anställningsformen ”allmän visstidsanställning”, inte skyddade mot att olika former av visstidsanställningar kunde staplas på varandra i det oändliga gick det genast iväg en anmälan till EU-kommissionen. Visstidsdirektivet var ju till för att skydda arbetstagarna. Nu, drygt sex år senare, kräver kommissionen att regeringen gör något åt saken.

En lika viktig fråga för Ingemar Hamskär är föreningsfriheten i vid mening, själva grundbulten i det fackliga arbetet.

– Jag såg tidigt att konflikten i Vaxholm handlade om en konflikt mellan företagens ekonomiska friheter och grundläggande rättigheter. Laval-domen blev ett symtom på något som är sjukt, en obalans där EU sätter företagens friheter främst.

Då det var två LO-förbund som hade agerat blev Ingemar Hamskärs uppdrag internt att förklara varför konflikten var viktig även för tjänstemän. EU-domstolens dom var ett dråpslag och Arbetsdomstolen dömde de båda facken att betala skadestånd, trots att de hade följt gällande svensk rätt. Det blev en anmälan till ILO som nu har gett resultat. ILO uppmanar regeringen att betala tillbaka hela summan till facken. En liknande anmälan har gått till Europeiska sociala kommittén i Strasbourg som väntas svara efter sommaren. Då är Ingemar Hamskär avtalspensionär. Men det har han glömt när han säger:

– Tanken är att stärka förhandlingsrätten med de positiva utslagen inför nästa prövning av ett Laval-liknande mål i EU-domstolen eller i Europadomstolen.

Ingemar Hamskär kommer inte att missa när nästa Laval-mål är på gång.

– Vi har en väldig spaning på vilka mål som kommer in i EU-domstolen, säger han.

Han har koll tack vare alla nätverk han har varit med om att skapa, både i EU och här hemma. Däribland samverkan mellan LO, Saco och TCO, TCO:s juristnätverk, nätverken för Nordens jurister, Europafackets jurister och processgruppen ”Early warnings”. Och han tänker tydligen fortsätta ha koll. Han är med i Europafackets projekt för att ta fram en policy för framtidens arbetstagarinfIytande. Och i Europafackets nätverk för forskningsinsatser, som träffas flera gånger om året i Bryssel, blir han kvar som oberoende expert även efter avtalspensioneringen.

Juristen på Möja

Namn: Ingemar Hamskär.

Ålder: 61 år.

Familj: Gift, tre barn.

Bor: I SKB-lägenhet i Stockholmsförorten Gröndal, dit makarna nyligen flyttat från Södermalm, och på en släktgård på Möja.

Bakgrund: Född och uppvuxen på Möja, släktingar sedan flera generationer var båtbyggare och fiskare på gården som Ingemar Hamskär nu förvaltar. Föräldrarna hyrde en liten lägenhet på Södermalm i Stockholm när han skulle börja första klass. Jur kand 1980, notarietjänst i Arbetsdomstolen, handläggare hos Jämo, sekreterare i Arbetsdomstolen, förste förbundsjurist hos SKTF (nuvarande Vision). Från 1995 på TCO som jurist, chefs­jurist och seniorjurist inför avtalspensioneringen.

Fritidsintressen: Samlar allt med skärgårds­anknytning, skärgårdsböcker, skärgårdskonst och vykort som skickats från Möja genom åren. Tycker om att jobba med trä, laga bryggan, lägga om tak ”hands on”. Vill ta upp fotografering och har startat en läsecirkel med andra män i samma ålder med facklig anknytning. Första boken var Karl-Ove Knausgårds Min kamp, den gillades bara av en till, förutom Ingemar själv. Min kamp del två ligger redan halvläst överst i bokhögen bredvid fåtöljen.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer