Nekades tjänstledighet – stannade ändå hos pappan

2016-03-30 23:00 Ann Norrby  
”Hur skulle jag kunna lita på att en patientmedhjälpare skulle bry sig tillräckligt om pappa?” säger arbetsförmedlaren som valde att själv stanna i Iran. Det kostade honom jobbet och 150 000 kronor. Teckning: Carina Eriksson

PÅ PLATS I AD. När arbetsförmedlaren fick veta att hans pappa hade råkat ut för en allvarlig trafikolycka och låg på sjukhus, tvekade han inte. Han flög till Iran ett par dagar senare, den 13 maj. Innan han for hade hans chef på Arbetsförmedlingen givit honom ledigt med lön i tio dagar. Han hade också fått veta att han därutöver kunde söka tjänstledigt i sex månader.

Väl nere i den lilla staden tolv timmars restid från Teheran konstaterade han att pappan måste flyttas för att få mer avancerad vård. Han åkte själv med i sjuktransporten. På sjukhuset i Teheran blev pappan opererad två gånger. Tillfrisknandet gick långsamt. Arbetsförmedlarens chef hörde av sig den 22 maj, hon ville veta när han skulle komma tillbaka.

– Det kunde jag inte säga, min pappa var alldeles för dålig för att skrivas ut. Så länge han var på sjukhuset behövdes jag där, säger han.

Han sökte därför tjänstledigt i ett halvår, enligt lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl. Men hans ansökan avslogs. Hans vädjanden tillbakavisades, han fick veta att hans jobb var i fara om han inte kom tillbaka senast den 23 juni.

– Jag kunde inte åka tillbaka, säger han.

Arbetsförmedlarens ombud Per-Olof Persson på Jusek beskriver för Arbetsdomstolens ledamöter hur sjukvården fungerar i Iran. Han läser upp delar av en tidningsartikel, där det står att vården bygger på att anhöriga matar, byter lakan, sköter enklare injektioner, köper mediciner och annat. Anhöriga som själva inte kan ställa upp kan mot betalning anlita så kal­lade patientmedhjälpare.

Arbetsförmedlaren kom till Sverige från Iran för drygt tjugo år sedan. Det gjorde också hans chef. Även hon har sina föräldrar kvar i Iran och har varit med om att hennes pappa har blivit inlagd på sjukhus.

– Då åkte jag också ner dit och var på sjukhuset några timmar varje dag hos honom. Men jag åkte hem när två veckor hade gått. Sedan tog mamma över.

Arbetsgivarsidans ombud, advokat Fredrik Nordlöf, frågar om hennes ­familj anlitade patientmedhjälpare.

– Nej, det räckte med mamma och sjukhuspersonalen.

Hur skulle hon ha gjort om hon hade hamnat i samma situation som arbetsförmedlaren?

– Jag skulle ha anlitat en medhjälpare eller stannat i Iran och sagt upp mig från jobbet om jag inte hade fått tjänstledigt.

Arbetsförmedlarens pappa blev utskriven från sjukhuset den 6 september. Då åkte hans son tillbaka till Sverige. På jobbet fick han veta att han skulle hämta ut ett rekommenderat brev. I brevet stod att han var avskedad.

– Det var ett tumultartat besked, säger han.

Eftersom hans fackförbund Jusek och arbetsgivaren inte lyckades komma överens är det nu Arbetsdomstolen sak att avgöra om avskedandet var lagligt. Jusek anser att arbetsförmedlaren genom att stanna i Iran utan att ha fått okej på sin ansökan om tjänst­ledigt inte har åsidosatt sina skyldigheter grovt.

– Om jag hade åkt hem, hade pappa varit ensam på sjukhuset. Han hade inte överlevt den psykiska påfrestningen, säger arbetsförmedlaren.

Han tycker att han skulle ha fått veta varför han inte fick tjänstledigt. Hans chef säger i AD att det berodde på att hon hade planerat sommaren utifrån att han skulle jobba då, eftersom han hade haft semester i april för att fira det kurdiska nyåret.

– Det passade oss båda bra. Vi har svårt att hitta anställda som vill arbeta på sommaren, säger chefen.

Hon säger också att det inte gick att hitta en ersättare för honom om han skulle ha fått vara tjänstledig, de resurserna finns inte på arbetsförmedlingen.

Att arbetsförmedlaren inte anmälde sig som arbetslös hos arbetsförmedlingen förklarar han med att han visste att det inte var särskilt meningsfullt eftersom han tillhör kategorin som kan söka arbete på egen hand. De som anmäler sig gör det framför allt av två skäl, hävdar han. Antingen behöver de vara anmälda för att få ersättning från a-kassan. Det var inte aktuellt för honom eftersom han hade blivit avskedad och förmodligen därför inte skulle få ersättning förrän efter 52 dagar. Eller så vill de gå någon utbildning som kräver att de är anmälda hos arbetsförmedlingen och det var han med sin högskoleutbildning i statsvetenskap inte i behov av.

– Jag sökte en massa jobb och fick i april en provanställning hos en förening som hade avtal med arbetsförmedlingen om att ordna jobb inom fas 3.

Men provanställningen omvandlades aldrig till en tillsvidareanställning. Han misstänker att det kan ha berott på att upptäckte att föreningens ekonomi inte var i ordning och att han underrättade arbetsförmedlingen om det.

Sedan den 1 oktober är den avskedade anmäld som arbetslös.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer