Nu tar allt fler idrottare strid i AD

2016-02-15 09:30 Ann Norrby  

Stämningar. I takt med att idrotten allt oftare bedrivs i aktiebolag blir allt fler idrottsmän och tränare anställda. Klubbarna kan inte längre bestämma fritt vilka som ska få fortsätta spela och träna. När viljorna går isär får Arbetsdomstolen avgöra hur det ska bli.

Förra året gällde sju stämningsansökningar anställda inom idrotten. Unionen stämde klubbar, föreningar och bolag. En av tvisterna gäller en tränare i Hylte Volleybollklubb. Han hade ett tidsbegränsat kontrakt som skulle förlängas ett år i taget om han eller klubben inte sa upp det i början av året. Efter en konflikt om hur träningen skulle läggas upp bröt klubben kontraktet. AD ska avgöra om han har rätt till mer lön och semesterersättning än han redan har fått.

Två av tvisterna gäller ishockeyspelare, den ena spelade för Leksand och den andra för Luleå. Leksandsspelaren anser att han har rätt till utlovad lojalitetsbonus och pension. Luleåspelaren vill ha lön för den tid han var avstängd från spel på grund av ett felaktigt beslut av dopingnämnden. Båda spelarna spelar nu för andra klubbar.

Unionen samarbetar med Sveriges ishockeyspelares centralorganisation. Juristen Victoria Wiklund är aktiv i organisationen som sprider kunskap om arbetsrätt till medlemmarna.

– När spelarnas kunskap om sina rättigheter ökar, kommer arbetsrättstvisterna att bli fler, tror Victoria Wiklund.

Hon anser att både spelarna och klubbarna har mycket att vinna på att träffa kollektivavtal. Genom avtalen kan lagregler ersättas med regler som passar bättre för idrottsverksamhet.

Av de fyra återstående stämningsansökningarna gäller tre anställda som har blivit uppsagda eller avskedade, en tvist handlar om en pensionerads rätt till semesterersättning.

 

Läs också:

Läs mer: Flest tvister om avskedanden och uppsägningar under 2015

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna