Ny lag öppnar för social dumpning

2013-02-20 23:00 Staffan Dahllöf  

Kinesiska låglönearbetare ska bokstavligen bana väg för ett självständigt Grönland. Kritiker talar om social dumpning. Grönlands politiker betackar sig för danska förmaningar.

Det finns 2 300 bygg- och anläggnings­arbetare på Grönland. En ny järnmalmsgruva och ett projekterat aluminiumsmältverk tros kräva 4 700 arbetare för att bygga vägar och etablera anläggningarna.

En ny lag, Storskalalagen, ska göra den slags investeringar möjliga: Projekt för fem miljarder danska kronor eller mer ska kunna utnyttja utländsk arbetskraft under den avtalsbaserade lägstalönen på drygt 80 kronor i timmen. Timlönen för till exempel kinesiska arbetare kan då landa på 63 danska kronor, efter avdrag för kost och logi.

Två faktorer har drivit på den beslutade lagen.

Fyndigheter av järnmalm, sällsynta jordartsmetaller och uran, har satt Grönland i fokus för internationella investerare. Kinesiska, men också sydkoreanska företag har markerat intresse.

Klimatförändringarna som påverkat jakt och fiske negativt, underlättar i gengäld för sjöfart, oljeprovborrningar, och anläggningsarbeten på land.

I Grönland tänds ett hopp om framtida inkomster som ska minska, eller helt avskaffa, beroendet av bidrag från Damark.

På sikt hägrar full självständighet.

Grönländska LO/TCO (SIK) och arbetsgivarna (GA) var kritiska till en första version av lagen men fick igenom vissa ändringar. Danska LO där­emot hotar att anmäla den danska regeringen till ILO för konventionsbrott, bland annat konventionen om rätten till fri organisering.

Kritiken om dumpning, och att lägga sig platt för Kina, avvisas av det regerande vänsterpartiet IA (Inuit Ataqatigiit), och tre borgerliga partier som röstade för lagen. Socialdemokratiska Siumut lade ned sina röster.

Sara Olsvig, medlem av det danska folke­tinget för IA, kallar kritiken för missvisande:

– Man vill säkert Grönland det bästa, men har svårt att skilja mellan vår rätt till självbestämmande och hur vi utnyttjar den rätten. Grönland är ett verkligt dyrt land att investera i, det kan vi inte blunda för.

Själva Storskalalagen kan inte de danska politikerna påverka. Men folketinget måste upphäva invandringslagstiftningen för Grönlands del för att det hela ska fungera.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) säger att så kommer att ske:

– Vi står bakom Grönlands självstyre, då ankommer det inte på oss att värdera eller blockera de grönländska besluten.

En kort men hektisk remissbehandling preciserade lagen på några punkter.

 • Investeringsprojekt ska godkännas i miljövärderingar och konsekvensavtal (Impact Benefit Agreements) där grönländska myndigheter, fack och arbetsgivare ska höras.
 • Själva gruvdriften omfattas inte av ­lagen, liksom heller inte tjänster som lokal­transporter, rengöring, och matlagning.
 • Anställningsvillkor ska redovisas offentligt.

Men hur blir det med de ILO-konventioner som Danmark har undertecknat?

– Lagen slår fast att arbetsförhållandena inte får strida mot Grönlands internationella förpliktelser. Det är min värdering att ILO-konventionerna omfattas av lagen, säger ­Naanja Nathanielsen, ordförande för landsstyrets näringsutskott i Nuuk.

Dansk arbetsrätt gäller ej på Grönland

 • Arbetsrätten i Grönland är i huvudsak baserad på avtal, men med än mindre inslag av lag än i Danmark.
 • Grönland lämnade dåvarande EG 1985, och omfattas inte av krav att implementera EU-direktiv.
 • Den danska Tjänstemannalagen (Funktionærs­loven) med regler för varsel vid avskedande, sjukersättning och graviditetsledighet följs i praktiken men utan att vara gällande lag.
 • En grönländsk tjänstemannalag skulle ha antagits av landsstyret under 2012 men det arbetet har försenats. Grönlandiseringen av arbetsrätten kompliceras av att vissa yrkesgrupper är organiserade i sektioner eller avdelningar i danska fackförbund, medan arbetsgivarsidan är rent grönländsk.
 • Rättsväsendet – polis, domstolar, kriminal­väsende – omfattas ännu inte av det grönländska självstyret, och Grönland har heller ingen egen arbetsdomstol.
 • Avtalstvister avhandlas i förhandlingar, och kan i sista hand avgöras genom skiljedom under ledning av en ordförande som utnämns av landsdomaren (motsvarar hovrättspresidenten) i Nuuk.
 • Fiske, turism och i någon mån gruvdrift står för exportinkomsterna.
 • Fiskdistributören Royal Greenland med egen trålflotta är en av Grönlands största enskilda arbetsgivare med knappt 800 anställda.

Mer vitt än grönt

 • Grönland (Kalaaliit Nunaat - grönländarnas land) är fem gånger större än Sverige till ytan, till 85 procent är täckt av inlandsis.
 • Befolkning: drygt 56?000, 89 procent inuiter, 11 procent danskar och andra.
 • Huvudstad: Nuuk (Godthåb) 15?000 invånare.
 • Officiellt språk: (Väst)grönländska, skilt från östgrönländska och Thuledialekten
 • Historia: 2500 f kr: första jägar- och fiskarkulturen, 983-1400: nordiska bosättningar, 1721-1953 dansk koloni, 1953-1979 danskt amt (landsting/län), 1979-2008: hjemmestyre. 2009: självstyre i riksgemenskap med Danmark, fler myndighetsuppgifter som kontroll av råvaror och rätt till framtida självständighet.

---

Läs mer om arbetsrätten i omvärlden

Som prenumerant kan du logga in och läsa Lag & Avtals granskning av arbetsrätten en rad länder! Här hittar du fler artiklar

---

Prenumerera på Lag & Avtal

Staffan Dahllöf

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna