Nya regler ska gynna arbetande invandrare

2011-04-20 23:00 Lena Gunnars  

Tre månaders anställning ska räcka för att få stanna i Sverige. Förslaget har lämnats till Tobias Billström, men det mullrar i de fackliga korridorerna.

<p>Regeringen tillsatte i juli 2009 en kommitté för att arbeta fram förslag som ska underlätta så kallad cirkulär migration. Nu har slutbetänkandet lämnats till migrationsminister Tobias Billström, M. Enligt förslagen ska det bli lättare för asylsökanden som får avslag att stanna i Sverige som arbetskraftsinvandrare. Det ska bara krävas tre månaders anställning i stället för nuvarande sex för att ha rätt till arbetstillstånd. </p> <p>-Vi tror att det är en mer relevant tidsgräns. Förslaget är en konsekvens av att handläggningstiderna för asylsökande hos Migrationsverket minskat, säger Mikaela Valtersson, MP, kommitténs ordförande. </p> <p>Den asylsökande måste inte heller ha jobbat hos samma arbetsgivare under hela perioden. </p> <p>Tiden för att söka jobb efter ett avslag på en asylansökan ska utökas, från två veckor till fyra. </p> <p>Ella Niia, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket anser att de flesta av förslagen är politiskt okontroversiella. </p> <p>- Men utredningen duckar för att den migrerade arbetskraften utnyttjas, säger hon. </p> <p>Mikaela Valtersson poängterar att utredningen visst tar upp oseriösa arbetsgivare. </p> <p>- Vi har en lång genomgång av vad problemet är och pekar på åtgärder. Men vi skickar tillbaka frågan till regeringen. Det behövs en bred översyn av detta, säger hon.</p> <p>

Dagens regler för arbetstillstånd

För att som asylsökande få arbetstillstånd i Sverige krävs:

  • Pass som gäller hela tillståndstiden.
  • Att du haft en anställning sedan minst sex månader som asylsökande och att den varar i ytterligare minst 12 månader från ansökningsdagen.
  • Anställningen måste ha varit hos samma arbetsgivare.
  • Du ska kunna försörja dig på ditt arbete.
  • Anställningsvillkoren ska vara i nivå med svenska kollektivavtal.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen