Örjan Edström professor i juridik vid Umeå universitet

2019-05-23 00:00 Elisabet Örnerborg  
Örjan Edström. Foto: Sofia Strömgren

GULDKLOCKAN. I sommar får han en guldklocka i form av en vas.

Örjan Edström är i Stockholm för att delta i ett seminarium om utstationeringsdirektivet. Han hör av sig i lunch­pausen.

– Seminariet har just behandlat spänningar mellan EU-domstolen och Arbetsdomstolen, mycket intressant.

Vad förde dig till arbetsrätten?

– Jag var intresserad av arbets­marknads­frågor och samhällsfrågor. Efter utbildningen fick jag jobb som utredare på TCO. Jag åkte runt i landet och tog reda på hur medbestämmande och utvecklingsavtal fungerade i praktiken. Det blev sedan en grund för min avhandling i juridik som jag disputerade på 1994. Jag fick samma år tjänst på juridiska institutionen i Umeå.

Du är den institutionen trogen sedan dess – vad är fördelen med att vara kvar?

– Nästa större projekt var hur förändrade krav på kunskap och kompetens påverkar rätten till fortsatt anställning. På det blev jag docent. Att arbeta på universitet med olika projekt är oerhört stimulerande. EU-medlemskapet med fri rörlighet för arbetskraften blev en ny skjuts. Vad som varit i fokus i arbetsrätten har skiftat över åren. Med Laval-målet kom fokus på kollektivavtalen, stridsrätten, den svenska modellen – en internationell dimension fördes in. Hela tiden skapar samhällsutvecklingen nya vinklar på juridiken. Det är en sådan möjlighet att få följa detta.

Har intresset för mbl svalnat sen din avhandling?

– Nej, det har ökat igen, för mbl och nu för stridsrättsfrågor. Det ligger ju ett förslag i riksdagen om att förändra stridsrätten. Jag kommer i år också ut med en kommentar till mbl. Och intresset för vårt magisterprogram i arbetsrätt i Umeå är nu mycket stort.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer