”Pandemin har fungerat som en katalysator”

2021-04-19 16:26 Lena Gunnars  

Facken söker svar på var den fackliga styrkan finns när allt fler arbetar på distans. – Vi har mycket att lära av gameingkulturen, menar Ann-Therese Enarsson, vd på TCO:s tankesmedja Futurion.

(Uppdaterad) Under ett seminarium som tankesmedjan nyligen arrangerade digitalt menade Ann-Therese Enarsson att så länge vi är inne i den sociala distanseringen och pandemin etablerar vi och befäster våra nya vanor och arbetssätt. Hon konstaterar att pandemin accelererade utvecklingen vi redan var inne i.

– Pandemin har fungerat som en katalysator på arbetsmarknaden. Vår transformationsförmåga har blivit mätt med ett lackmuspapper.

Ann-Therese Enarsson ser framtiden komma väldigt mycket snabbare än den skulle ha gjort annars och att fackförbunden nu behöver ta ut nya riktningar. 

Många distansarbetare har under pandemin upplevt att det varit lättare att få livspusslet att gå ihop när de inte varit tvungna att åka till och från en arbetsplats. Långsamt tycks vi nu glida in i det hybrida arbetssättet, där vi delvis kommer att vilja jobba ifrån någon annanstans, men också kunna docka in på våra fysiska arbetsplatser ett par gånger i veckan.

Nu gäller det snarare att få ihop arbetslivspusslet än livspusslet, är en av Ann-Therese Enarsson slutsatser. Arbetslivspusslet handlar om hur vi ska ha det på våra arbetsplatser, vad som är lämpligt.

Ann-Therese Enarsson menar att det inte bara facken som funderar på hur man ska organisera sig när man inte längre träffas fysiskt i så stor utsträckning.

– Även arbetsgivarna kliar sig i huvudet. De konstaterar att man behöver öka kreativiteten och bli mer sociala på arbetsplatserna för att kunna bygga upp en kultur och ett engagemang.

Hon tror att fackens förmåga att organisera sig finns kvar även om verkligheten för många förändrats så att man i mindre grad träffas på den fysiska arbetsplatsen.

– Här tror jag att vi har mycket att lära av gameingkulturen. Vi kan bygga starka communities

om vi bara tränar den muskeln.

Under seminariet presenterade Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet sin rapport ”Vad är facklig styrka i framtidens arbetsliv?”

Där pekar han ut elva styrkedimensioner för den samlade fackliga styrkan.

Den första handlar om den organisatoriska styrkan. Enligt Anders Kjellberg är den en kombination av en hög facklig organisationsgrad, facklig arbetsplatsorganisation, med aktiv lokal klubb, och ett fackförbund som tecknar centrala kollektivavtal. Han kallar det för en facklig treenighet, där de olika aspekterna förstärker varandra.

– Om den fackliga organisationsgraden är hög går det lättare att bilda en arbetsplatsklubb och att argumentera för att den ska få så mycket tid som möjligt. Och ju fler som är med desto större chans att klubben blir aktiv och kan visa upp resultat. Då förstärks i sin tur de sociala normer som säger att man ska vara med i facket.

Tjänstemännens organisationsgrad har gått ifrån arbetarnas, konstaterar Anders Kjellberg. Men det har också allmänt skett en viss nedgång av andelen medlemmar som täcks av en arbetsplatsklubb.

– Det är en stor utmaning att få fler förtroendevalda på arbetsplatserna. Särskilt bland tjänstemännen har andelen aktiva eller förtroendevalda minskat sedan mitten av 1990-talet, säger Anders Kjellberg och fortsätter: 

– Facket bygger på en viss gemenskap eller sammanhållning bland medlemmarna. En grund kan vara just arbetsplatsen eller att man har samma arbetsgivare eller yrke.

Anders Kjellberg tror att det blir problem för fackförbunden om man inte längre träffas på den reguljära arbetsplatsen. 

– Om man bara träffar vissa av arbetskamraterna eller sitter i olika kontor ute i bostadsområdena där man samlas från olika företag till exempel, säger Anders Kjellberg.

Enligt honom finns det idag inte så mycket forskning om just den fackliga verksamheten under hemarbete.

– Men jag vill nämna att vi sedan tidigare vet att utvecklingen har gått i motsatt riktning. Lärarna satt till exempel historiskt hemma och förberedde lektioner och rättade skrivningar. När skolan sedan kommunaliserades blev det krav på att de skulle finnas på plats och delta i möten och utbildningar, även på sommaren. 

Martin Linder, förbundsordförande för Unionen, brukar säga att idén alltid är överordnad organisationen.

– En organisation som inte kan leverera på idén har inget existensberättigande. Men det är organisationen som gör att idén kan flyga och leverera resultat, säger han.

Trots förändringarna som sker nu och i framtiden ser han framför sig att den fackliga organisationens huvuduppgift kommer att vara densamma. 

– Det handlar om att ha en verklighetsbeskrivning som ligger nära medlemmarna. Vi måste också ha idéer och handlingsprogram och förslag på hur vi ska kunna åtgärda, förbättra och utveckla de saker som syns i den verklighetsbeskrivningen.

– Det är också viktigt för oss att vi skaffar oss och har förmåga att se till att det där som vi vill ska hända för att förbättra arbetslivet också kan hända, säger han.

Läs mer i rapporten.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer