”Parter och ombud medverkar lojalt”

2022-03-30 20:15 Mattias Croneborg  
Jonas Malmberg lämnar Arbetsdomstolen och blir justitieråd i Högsta domstolen.

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Jonas Malmberg blir efter tio år som ordförande i Arbetsdomstolen justitieråd i Högsta domstolen.

Jonas Malmberg blir efter tio år som ordförande i Arbetsdomstolen justitieråd i Högsta domstolen.

Hur känns det?

–  Det är spännande. Jag har varit ordförande i Arbetsdomstolen i  tio år. Det är en förmån att få prova på nytt.

Vad tar du med dig från AD?

– En sak är tio år av domstolserfarenhet. Vi är första instansen i en del av målen. Där fungerar vi som en tingsrätt. Sedan fungerar vi som en hovrätt i andra mål, alltså de domar som blivit överklagade från tingsrätterna. AD fungerar också som en prejudikatinstans på arbetsrättens område. Det jag också bär med mig är en förståelse för hur juridiken samverkar med samhället och en teoretisk och praktisk förståelse av juridisk metod.

Vad blir den stora skillnaden med att arbeta i HD?

– Det blir ett tydligare kollegialt dömande. Ordföranden i AD både förbereder målet och har ansvaret för att skriva dom. Det blir ett tydligare form av grupparbete. Det är också en större domstol. Det är 16 justitieråd, att jämföra med AD som bara har fyra anställda domare.

Varför lämnar du arbetsrätten efter så många år?

– Det är roligt att prova något nytt. Jag har genom livet sysslat med annan juridik än arbetsrätt. Jag har undervisat i civilrätt. Som forskare sökte jag mig till frågor som låg i gränslandet mellan arbetsrätt och annan rätt. Jag har också ägnade mig mycket åt EU-rätt.

Hur tycker du att AD fungerar när ledamöter företräder parterna?

– Jag tycker att det fungerar bra. Jag har blivit imponerad av kunnandet hos ledamöterna och deras engagemang. De partsföre- slagna parterna besitter en stor arbetsmarknadskunskap. De har en stor betydelse.

Hur tänker ni när ni skriver domar?

– Det är väldigt central fråga: Hur ska jag förmedla det här,  vilka är läsare, vilka förkunskaper finns? Ofta är det möjligt att förstå båda sidor i en konflikt. Det finns ett självändamål att beskriva konflikten så att den blir begriplig och att vi inte bidrar till att demonisera den ena eller andra sidan. Förhoppningen är att det ska leda till acceptans. Det är viktigt att rättstillämpningen uppfattas som korrekt, riktig och välavvägd.

Vad mer är speciellt för AD?

– De allra flesta parter och ombud medverkar väldigt lojalt för att få tvisterna lösta på bästa sätt.

Tror du att nya Las leder till fler fall i AD?

– Ja, det går inte att utesluta. Det får man nog räkna med. Det kommer nog att finnas en hel del frågor där det kan finnas intresse av att driva processer

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen