Anmälde chefen – blev av med jobbet
En receptionist på en trafikskola utsattes för ovälkomna närmanden från sin chef. Fast hon sa ifrån slutade han inte, tvärtom blev trakasserierna grövre. När hon gjorde klart för trafikskolan att hon var utsatt för sexuella trakasserier fick hon sluta.
Parter: Diskrimineringsombudsmannen stämde ABC Trafikskola AB.
AD: Domstolen bedömer receptionisten som trovärdig och hennes berättelse stöds också delvis av en kollega och hennes sambo. Trafikskoleägaren har brutit mot lagens diskrimineringsförbud.
Bolaget har inte visat att receptionisten har misskött sin anställning, det var därför fel att säga upp henne. Bolaget har brutit mot förbudet mot repressalier.
Dom: 71/13, Mål A 60/12 (Målet ledde först till en tredskodom, dom 60/12, som bolaget återvann.)
Trakasserade kvinnliga kolleger
Mannen hade trakasserat flera kvinnliga kolleger sexuellt.
Eftersom kvinnorna inte ville jobba ensamma med mannen försvårades schemaläggningen, och företaget avskedade mannen.
Parter: Mångkulturell Hemtjänst överklagade en tingsrättsdom.
AD: Ändrade tingsrättens dom. AD menade att mannen allvarligt skadat arbetsförhållandena för flera kvinnliga kolleger och gjort det svårt för arbetsgivaren med schemaläggningen. Därför var det rätt att avskeda mannen.
Dom: 12/13, Mål B 144/11.
Ovälkommet besök hos flygvärdinna
En pilot smög in i en flygvärdinnas rum utan hennes vetskap under en tjänstgöring i Thailand.
Kvinnan upptäckte piloten när han redan låg naken i hennes säng. Hon ska inte ha märkt att piloten kom in i hennes rum via balkongdörren utan upptäckte det först när hon vaknade av att hon mådde illa.
Flygbolaget avskedade piloten efter händelsen.
Parter: Svensk Pilotförening stämde Svenska Flygbranschen och Tuifly Nordic AB.
AD: Flygbolaget hade rätt att avskeda piloten eftersom han inte levt upp till det som krävts av honom i anställningen. Han har allvarligt skadat förhållandet mellan honom och bolaget.
Dom: 49/12, Mål A 107/11.
Anklagad för sexuell beröring
Ett vårdbiträde anklagades för att ha utfört sexuella handlingar mot en brukare vid två tillfällen när han skulle hjälpa henne att tvätta sig. Han avskedades av Stockholms kommun.
Parter: Kommunal stämde Stockholms kommun.
AD: Kommunen borde ha hört vårdbiträdet innan beslutet om avskedande togs. Eftersom kommunen inte har visat att vårdbiträdet rörde vid brukaren på ett otillbörligt vis finns ingen grund ens för uppsägning.
Dom: 36/12, Mål A 114/11.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.