Planera för maximal njutning!

2015-06-24 08:31 Elisabeth Vene  
Varva ner lite inför semestern. Foto: Mint Images/REX

Hälsoeffekten av semestern varar högst två veckor.

– Planera för maximal njutning, föreslår stressforskaren Dan Hasson.

Ofta jobbar man som en blådåre med att få undan allting för att kunna gå på semester. En undersökning som Monster har gjort visar att det i genomsnitt tar fyra dagar, åtta timmar och 24 minuter innan vuxna människor verkligen kan koppla av på semestern.

– Försök att varva ner i förväg i stället för att jobba till midnatt in i det sista, säger Dan Hasson, stressforskare vid Stressmottagningen.

Hur då?

– Ett sätt är att upplysa omgivningen om att du kommer att bli svår att nå efter tisdag, ifall du ska gå på semester på fredag. Då kanske du slipper nya arbetsuppgifter och får ett par dagar på dig att avsluta det du håller på med. Det handlar om att ändra folks förväntningar på dig. Om du har ett jobb där detta är möjligt. En busschaufför kan ju inte precis trappa ner och stanna vid varannan hållplats.

Vilket är bäst, en lång semester eller flera korta?

– Det är en smaksak. Eftersom det inte finns någon vetenskap att basera det på ska du göra det du själv tycker bäst om. Det finns ganska lite forskning om semester över huvud taget. Den som finns säger att de välgörande effekterna är kortvariga, högst en till två veckor efter ledigheten, oavsett längden på den.

Är det skadligt att hänga med sin padda eller mobil på semestern?

– Inte om du tycker att det är roligt och inte skadar andra genom att inte vara kommunikativ. Men om det är för att döva en ångest måste du lära dig att koppla av.

Jobbmejlen då?

– Räknar du med att få ett tufft jobb med att gå igenom tusentals olästa mejl när du kommer tillbaka kan det vara vettigt att gå in och rensa ibland. Men det måste vägas mot risken att läsa något som väcker jobbiga känslor och förstör semestern.

Hur gör du själv?

– Jag brukar mixa lite och kombinera arbete och semester.

Behöver vi just sommarsemester?

– Många upplever nog att de behöver semester på sommaren, men det finns inga studier som visar att sommaren är bättre än vintern. Det viktiga är att återhämtningen vävs in i hela tillvaron, oavsett om du arbetar eller är ledig.

7 steg till den perfekta semestern

1 Varva ner lite inför semestern. Då behöver du inte ägna några semesterdagar åt det, utan kan få ut mesta möjliga av ledigheten.

2 Planera semestern i god tid. Stressen minskar när känslan av kontroll ökar. Förbered dig på att planer kan gå i stöpet, skaffa alternativa strategier.

3 Tänk ut vad du helst vill göra. Om den ena i en parrelation vill klättra i berg och den andra ligga på en sandstrand krävs samförstånd. Kanske dela upp er en del av tiden eller glädja den andra med att hänga med lite grann. Stäm av att ni har samma förväntningar.

4 Lägg in tid för återhämtning och vila, även om det är en aktiv semester du är sugen på. Det är lättare att njuta när man är utvilad.

5 Semestern är till för att njutas. Prata ihop er inom familjen om vilken typ av semester som ger maximal njutning och hur ni ska uppnå den.

6 Kom överens om ambitionsnivån. Gör upp en arbetsfördelning så att inte allt ansvar hamnar på en person. Det finns småbarnsföräldrar som pustar ut när de äntligen är tillbaka på jobbet.

7 Plötsligen befinner man sig i den ovanliga situationen att vara tillsammans dag och natt i veckor i sträck. Kom överens om att tala vänligt med varandra.

Saknar policy för tillgängligheten

25 procent är tillgängliga för arbete under semestern.

25 procent skulle vilja slippa vara tillgängliga under semestern.

20 procent upplever att ledningen förväntar sig att de ska vara tillgängliga under semestern.

68 procent saknar policy som reglerar tillgängligheten via mejl och mobil.

20 procent arbetar under semestern för att slippa hög arbetsbelastning efteråt.

40 procent kollar sina jobbmejl i mobilen.

Källa: Unionen

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer