Polis glömde vapnet på bänken

2015-04-21 14:20 Elisabeth Vene  

Polisbefälet glömde sitt tjänstevapen på en bänk i omklädningsrummet. Han fick en varning. Nu stämmer Polisförbundet arbetsgivaren. Varningen ska bort.

Polisbefälets avdelning hade varit kommenderad till ett fotbollsderby, som ställde till det både före, under och efter matchen. Flera poliser vid avdelningen blev skadade, en allvarligt.

När det hade lugnat ner sig framåt midnatt sammankallade befälet sina gruppchefer för att ventilera det svåra som hade hänt under passet. Innan de var klara med sitt samtal kom ett nytt larm om supporterslagsmål.

När befälet kom tillbaka till stationen och på nytt sammankallade gruppcheferna för att få information om skadade kolleger glömde han i hastigheten att låsa in sitt tjänstevapen när han bytte om från uniformen. Vapnet blev liggande på en bänk i omklädningsrummet.

Senare samma dag beslutades att det inte skulle inledas någon förundersökning om tjänstefel, eftersom det inte handlade om brott som faller under allmänt åtal. Trots det valde polismyndigheten i Stockholms län att gå vidare med ärendet i form av en varning.

Polisbefälet tycker inte att det han har gjort borde leda till en disciplinpåföljd. Omständigheterna visar att felet måste betraktas som ringa. Han påpekar också att omklädningsrummet ligger inom polisens skalskydd och ska bara användas av poliser. Eftersom det var mitt i natten fanns det heller ingen lokalvårdare eller andra anställda i lokalerna.

Mål A 66/15

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer