Polisexpert: "Nödvärn<br>handlar om att skjuta först"

2013-01-14 10:12 Elisabet Örnerborg  
Vid rånet mot en guldsmedsaffär i Södertälje sköts en av rånarna till döds. Polisexperten reder ut vilka regler som gäller vid nödvärn. Foto: Scanpix

Det blir inget åtal för tjänstefel mot de poliser som sköt den misstänkte rånaren i Södertälje till döds. <br>- Att skjuta i nödvärn handlar om att skjuta först. Avvaktar man kan det vara för sent, säger Martin Lundin på Rikspolisstyrelsen.

Polisen gjorde alltså inget fel som sköt den misstänkte guldrånaren i huvudet i Södertälje i fredags. Mannen avled sedan av skadan.

Reglerna finns i brottsbalken och är ganska enkla, menar Martin Lundin.

- I en nödvärnssituation är det inte aktuellt med varningsskott. Man siktar inte heller på benen eller dylikt, utan man siktar där man kan träffa helt enkelt. I normalfallet siktar man mitt på kroppen. Det går inte att komma tvåa i en nödvärnssituation.

Martin Lundin är inte förvånad över att förundersökningen om tjänstefel las ner. Blir en polis hotad med automatvapen får han självklart försvara sig. Att det sedan visade sig att rånaren siktat mot polisen med ett låtsasvapen ändrar inget. Även om Martin Lundin tycker att det kan ifrågasättas att sådana leksaksvapen får finnas i handeln.

När polisen i stället har laga befogenhet att exempelvis gripa eller anhålla någon gäller flera regelverk. Paragraf 10 i polislagen reglerar våldsanvändning över huvud taget. Därtill finns kungörelsen om polisens användning av skjutvapen från 1969.

Då handlar det bland annat om att eftersträva att sikta på benen.

- Men att träffa någon i benen med pistol ska du vara en otroligt skicklig skytt för att klara, säger Martin Lundin.

I en pressad situation är det nästan omöjligt att hålla alla regler i huvudet och därför används de sällan, menar han. I stället blir det att polisen väntar väldigt länge, tills det blir fråga om nödvärn som leder till allvarliga skador eller till och med död.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer