Polisförbundet tar åter strid om säkerhetsklassning

2021-06-16 17:10 Mattias Croneborg  
Polisförbundet stämmer Polismyndigheten i samma ärende för andra gången. Foto: TT-Bild

UPPSÄGNING. Polisförbundet stämmer staten genom Polismyndigheten för ogiltig uppsägning av en polis. Polisen ska ha blivit uppsagd för att hon umgås i tungt kriminella kretsar.

Förbundet yrkar på ett allmänt skadestånd på 200 000 kronor till medlemmen för brott mot Las.

I stämningsansökan skriver förbundet att skälen för beslutet är att medlemmen inte kan placeras i säkerhetsklass med hänvisning till i huvudsak att hon skulle umgås i "kriminella kretsar" och att hon ska ha vidtagit dataslagningar.

Förbundet bestrider dessa påståenden. Medlemmen har också under mycket lång tid före uppsägningen varit avstängd från arbetsplatsen av samma skäl. Enligt förbundet har hon stängts av så mycket som sex gånger från 2017 till 2019.

Även i samband med att medlemmen stängdes av stämde förbundet Polismyndigheten, vilket gör att det alltså nu finns två stämningar i samma ärende.

I den tidigare stämningen hävdade förbundet att det saknas förutsättningar för avstängning enligt lag. Den anställda är inte misstänkt för brott, har inte grovt åsidosatt sina skyldigheter i anställningen, har inte rubbat myndighetens förtroende och har inte försvårat utredningen, anser förbundet.

Förbundet hänvisar till de argumenten i den nya stämningen och vill också att de båda stämningarna handläggs tillsammans.

Förbundet lyfter också fram tvåmånadersregeln. Här menar förbundet att uppsägningen av medlemmen grundas enbart på omständigheter som Polismyndigheten har känt till under flera år. Därför vill förbundet att tvåmånadersregeln ska tillämpas.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen