Polisförbundet: Vaga motiv för avskedandet

2021-01-18 15:03 Mattias Croneborg  
Polismyndigheten ska ha anfört att polismannen orsakat stor skada. Men det har inte framförts vad denna skada ska bestå i, enligt Polisförbundet. Foto: TT

Polismyndigheten kom med ospecificerade påståenden om att polismannen har försökt dölja sin bakgrund, men den har han varit öppen med redan inför sin anställning, enligt polisfackets stämningsansökan till AD.

Polisförbundet stämmer staten genom Polismyndigheten för otillåtet avsked. Polisförbundet yrkar förutom på att avskedandet ska ogiltigförklaras på ett skadestånd på 180 000 kronor.

Polisförbundet anser att avskedandet har skett utan att det ens finns saklig grund för uppsägning.

Enligt Polisförbundet har Polismyndigheten inte inom ramen för tvisten kunnat precisera det svek som medlemmen gav upphov till vid anställningens ingående. Inte heller har myndigheten kunnat presentera något konkret underlag kopplat till polismannens anställning i nutid som kan läggas till grund för ett skiljande från anställningen.

Läs mer: ”Jag har ju inte gjort något brottsligt”

Enligt förbundet har Polismyndigheten kategoriskt kommit med indicier som påståtts ha omgärdats av sekretess. Polismyndigheten ska ha anfört att polismannen orsakat stor skada. Men det har inte framförts vad denna skada ska bestå i. Förbundet anser att Polismyndigheten har kommit med ospecificerade påståenden kring att polismannen har försökt dölja sin bakgrund, men den har han varit öppen med redan inför sin anställning 2015. Därmed anser Polisförbundet att det inte har haft någon reell möjlighet att förhandla om avskedandet.

Ombud är förbundsjuristerna Jonas Wiberg och Fredrik Westin på Polisförbundet.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen