Röster om Rättsskyddet

2022-10-05 16:32 Calle von Scheele  
Jonas Stenmo, Chefsjurist Almega. Foto: Almega

OMDÖMEN. På arbetsgivarsidan har man enbart har goda erfarenheter av Rättsskyddets jurister som motparter i olika tvister.

Förra veckan skrev Lag & Avtal om LO-TCO Rättsskydd och hur de ser på sig själva. Nu går frågan till motparterna och hur de ser på Rättsskyddet.

Läs mer: Kvinnor har tagit över fackets juristbyrå 

Chefsjurist Jonas Stenmo, Almega:

– Rättsskyddets jurister är i regler mycket bra att ha och göra med och mycket kunniga, men det är även de flesta förbundsjurister som vi möter i Arbetsdomstolen. Man slipper onödiga frågor och processerna kan inriktas på sina kärnfrågor. Ibland när vi möter andra jurister blir det tjafs med invändningar som vi vet inte håller. Då måste man lägga en massa tid på det i onödan.

Varför har ni inom Svenskt Näringsliv inte valt samma upplägg som den fackliga sidan för att samla resurserna?

– Just Almega har valt att ha en ganska stor processavdelning med åtta jurister. Det beror på att vi har många mål. Vi har nio förbund och täcker hela tjänstesektorn. Vår balans ligger konstant på 60 till 70 mål.

– Almega har sett processavdelningen som en viktig del av kärnverksamheten. Men mindre förbund har naturligtvis inte utrymme för detsamma eftersom de inte har särskilt många mål och därför inte kan ha processjurister anställda. Den som inte har mål i gång hela tiden blir inte lika bra på att driva processer och framför allt tar det mycket längre tid jämfört med om man hela tiden jobbar med dessa frågor.

Arbetsrättsjurist Carl Durling, Arbetsgivarverket:

– För oss är det en fördel med en part som har erfarenhet av att driva mål på det statliga området och är kunnig i den särlagstiftning som finns i vår sektor.

– När vi möter andra jurister händer det att de inte har samma erfarenhet av offentlig sektor och inledningsvis inte observerat våra särregleringar. Den kompetensen besitter Rättsskyddet definitivt.

Har ni på arbetsgivarsidan funderat på att samordna era resurser på samma sätt som facken gjort i Rättsskyddet?

– Vi är med hänsyn till vår storlek på arbetsmarknaden väl rustade för att ta hand om de ärenden som faller på vår lott. Den statliga sektorn omfattar fem procent av hela arbetsmarknaden, medan LO-TCO Rättsskydd har mycket större spektra att bevaka. Nej, vi på Arbetsgivarverket har inte sett behov av något motsvarande som skulle täcka upp hela arbetsgivarsektorn.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen