Så botar du it-sjukan

2013-11-13 23:00 Elisabeth Vene  

Dåliga it-system väcker ilska och frustration hos medarbetare.<br>– Det är märkligt att det saknas verktyg för riskbedömning när nya system ska införas, säger Jonas Söderström, användbarhetsexpert.

Det vill han ändra på. Värk i nacke och axlar är en fysisk följd, men frågan är egentligen ännu större.

– It är en arbetsmiljöfråga, precis som buller och ventilation. Det ska ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Facken och skyddskommittéerna måste se till att skyddsombuden får utbildning i it-frågorna, säger Jonas Söderström, som bland annat skrivit boken ”Jävla skitsystem!”.

7 sjukdomsfall för it-doktorn

Här är sju exempel ur den verkliga världen på datorsjuka på jobbet. Vi bad It-doktorn Jonas Söderström ordinera en lösning. Ledning och skyddsombud har en viktig roll.

  • Flera nya system införs samtidigt

I landstinget Dalarna byttes fem verksamhetskritiska system ut inom några veckor försommaren 2012. Att lära sig och anpassa sig till dem samtidigt som verksamheten skulle rulla på som vanligt hade räckt för att skapa stress. Dessutom krånglade många system och hade svåra designfel.

It-doktorn ordinerar: Skyddsombuden har rätt att ta del av och påverka planeringen i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Kontakta it-avdelning eller verksamhetsledning för att ta reda på vilka projekt som är på gång. Ofta har projekten ingen kontakt med varandra.

  • Arbetslösa måste rapportera mera

A-kassornas personal dignar under onödig rapporthantering i dåliga system. Det är följden av det nya kravet på arbetslösa att rapportera till Arbetsförmedlingen varje månad. Det krävs 14 knapptryckningar bara för att avskriva ett ärende.

It-doktorn ordinerar: Akut borde skyddsombuden kräva extrapersonal. På sikt träffa leverantören och eventuella konkurrenter och förklara kravet på att göra det lättare att avskriva ärenden i kommande versioner. Kontakta andra a-kassor som kanske har andra system.

  • Nya system vid arbetstoppar

På myndigheten suckar man över nya uppdateringar varje måndag – just den dag det är som mest att göra.

It-doktorn ordinerar: Skyddsombuden måste kontakta it-avdelningen och få till en annan rutin.

  • Klen investering i systemets kapacitet

Det nya bidrags- och ärendehanteringssystemet blev en mardröm för Göteborgs socialsekreterare. I krascherna kunde en färdig utredning försvinna. Klienter, som i årets fattigaste månad inte visste om de skulle få hjälp i tid, reagerade med desperation och ilska. Arbetsgivaren föreslog att sekreterarna skulle jobba utanför ordinarie arbetstid, när belastningen var lägre. De fackliga organisationerna gick in med en anmälan till Arbetsmiljöverket.

It-doktorn ordinerar: Problemen hade aldrig uppstått med en realistisk planering. Skyddsombud måste göras medvetna om den här specifika effekten genom it-utbildning.

  • Arbetsgivaren inför standardsystem

I Unionens undersökning av tjänstemännens digitala arbetsmiljö 2008 sa 44 procent att de inte hade fått påverka arbetsrutinerna när nya it-system införts. 2010 var de 58 procent. 2012 sade 66 procent att de inte hade fått vara med.

It-doktorn ordinerar: Detta är ett brott mot Arbetsmiljölagen, anmäl till Arbetsmiljöverket. En anledning till detta växande problem kan vara att många organisationer nu satsar på så kallade standardsystem. Där ärr själva poängen att användarna inte ska påverka.

  • Miniräknaren måste fram

Tidsrapporteringssystemet kräver att du rapporterar tid i 100-delar av timmar. Du måste räkna om all tid på miniräknare innan du kan lägga in den i systemet. Eller läkarnas tidsrapporteringssystem som inte kan hantera jourtid. De har en femtonsidig manual för olika kombinationer av veckodagar.

It-doktorn ordinerar: Mät den tid som slösas bort i systemet och visa ledningen hur mycket det kostar.

  • Hitta händelsen om den finns

Skoladministratören får mejlet ”En ny ansökan om inflytt/byte har skapts”. Ingen mer förklaring, ingen länk. Händelsen som har triggat mejlet får administratören försöka leta efter på fyra olika ställen.

It-doktorn ordinerar: Förklara för ledningen hur mycket onödig tid detta tar och kräv en direktlänk à la Facebook i nästa version.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen