Så svängde Tyskland om minimilöner

2020-08-25 00:00 Mattias Croneborg  

För fem år sedan fick Tyskland lagstadgade minimilöner, efter att facket gjort en U-sväng och övergett motståndet mot statlig inblandning i lönesättningen.

Med 16 000 kronor i månaden har landet bland de fem sex högsta minimi­lönerna inom EU.

Bakom införandet av lagen låg en kraftig försvagning av både fack och arbetsgivare. När färre arbetsgivare ville organisera sig minskade också fackets medlemsantal och kollektivavtalens täckningsgrad, skriver professor Anders Kjellberg i rapporten Den svenska modellen i en oviss tid. Där skildrar han vägen fram till lagstadgade minimilöner i Tyskland.

I början av 2000-talet organiserade facket 25 procent av arbetstagarna, men siffran ligger nu på 17 procent. Andelen löntagare som täcks av kollektivavtal har också sjunkit och ligger kring 50-60 procent.

Flera omständigheter samverkade till utvecklingen i Tyskland.

* Efter återföreningen saknades i de östra delarna förståelse för västsidans förhandlingsmodell.

* Vid EU:s utvidgning i Öst- och Centraleuropa flyttades mycket produktion från bland annat bilindustrin till Polen, Tjeckien och Slovakien.

* I början av 2000-talet genomfördes en arbetsmarknadsreform, Hartz-­reformen, som skapade en stor låg­lönegrupp, enligt professor Kjellberg.

* De tyska kollektivavtalen innehöll öppningsklausuler så att man på ­lokal nivå kunde göra avsteg nedåt och komma överens om lägre villkor än i de centrala avtalen.

Som en följd av de tyska fackens svagare position och svårigheter att försvara rimliga löner svängde facken i frågan om lagstadgade minimilöner och de infördes 2015.

Gruppen av 21 EU-länder med lagstiftning på området kan växa. Främst i Italien, men även på Cypern, över­väger man en lagstiftning och har startat diskussioner på politisk nivå.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer