Sätt en gps på kungen i stället

2014-06-18 23:00 Ann Charlott Altstadt  
Ann Charlott Altstadt, frilansskribent och författare till bland annat "Liten ordbok för underklassen". Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Sommaren 1995 strejkade personalen på det nyetablerade amerikanska leksaksföretaget Toys R Us. Det handlade inte bara om kollektivavtal utan om det som personalen uppfattade som knasiga arbetsvillkor.

Stort som smått detaljreglerades skriftligt. Självklarheter som att personalen inte fick stjäla blandades med kontroversiella påbud som att det var förbjudet att prata med pressen. Personalen uppfattade det som att en främmande auktoritär amerikansk företagskultur krockade med svenskt sunt förnuft.

20 år efteråt och vad har hänt med det som personalen ansåg vara värt att strejka för – en antiauktoritär arbetsplats där du tänker själv och tar självständiga beslut. På Facebook läste jag nyss om en arbetsförmedling som gav mig Toys R Us-vibbar anno -95. Personalen kunde inte köpa en ny kaffemaskin för att storkontoret inte okejat affären.

Men övervakning och kontrollpriset vinns väl av det som i Stockholm fått namnet Para Gå. Till en kostnad av 40 miljoner ska hemtjänstpersonalen via en app, tillika gps, knappa in varje gång de ankommer till eller lämnar en brukare samt göra en arbetsrapportering. Och jag undrar, varför måste avhumanisering och löpandebands-idioti drabba dem som redan har det för jävligt?

På Gemensam Välfärds hemsida läser jag: ”Att besöka 14 äldre personer under 4 timmar och hjälpa dem med middag, medicin, kvällshygien, toabesök, byta blöjor mm – så kan ett kvällspass se ut för ett vårdbiträde inom hemtjänst i Stockholms innerstad. I genomsnitt 17 minuter hos varje person, hos några kanske 20 minuter, hos andra nästan ingen tid alls.”

Övervakningen och stelbent detaljstyrning motiveras med vård och omsorg om våra skattepengar och det har drabbat nästan alla yrken i offentlig regi. Det handlar om vår trygghet. New Public Management-systemet har lett till att även akademiker avprofessionaliserats, läs idiotförklaras. Lärare och läkare ägnar i dag mer tid åt pappers­arbete, dokumentation, så kallad kvalitetssäkring, än åt sitt egentliga jobb då marknadstänket kräver att allt ska kunna mätas, värderas och prissättas.

Men varför inte kvalitetssäkra hela kedjan av heltidspolitiker och tjänstemän som förändrat Sverige. Jag vill ha gps på dem som exempelvis fattat besluten att skattepengar som kunde ha skapat utopia redan i morgon dag i stället hamnat i de välbeställdas privata fickor. Hur mycket hemtjänstpersonal får man för de 130 miljarder som skatten sänkts av Reinfeldtregeringen eller de drygt 300 miljarder sedan 90-talets början?

När jag tänker efter så vet jag nästan ingenting om vad en riksdagspolitiker eller ett statsråd egentligen sysslar med på dagarna. Vi känner till deras höga löner och fantastiska förmåner men det är faktiskt ett demokratiskt underskott att deras vardagsarbete är så lite känt.

När jag tänker efter så känner jag mig jätteotrygg av att inte veta var Reinfeldt, Borg, Lööf, Björklund och Hägglund befinner sig och hur de tog sig dit. Men tänk hur otryggt det också känns att vår statschef, kungen, endast arbetar 168 dagar om året trots att han ska representera oss, vårt land och historia dygnet runt. Gps:a kungen, kvalitetssäkra apanaget, och jag skulle sova lugnare om nätterna.

Ann Charlott Altstadt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer