”SCB:s 25 procent är missvisande”

2013-05-15 23:00 Lennart Kriisa  
Elisabeth Svantesson brinner för alla som står utanför arbetsmarknaden. Nu blir hon ny arbetsmarknadsminister. Foto: Jörgen Appelgren

Elisabeth Svantesson (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, vill ändra lagen till både företagens och arbetstagarnas fördel. Men turordningsreglerna rör hon inte.<br>– Parterna får avgöra den frågan, säger hon.

Hur går det egentligen med jobbpolitiken?

– Många utmaningar finns kvar, men om vi tittar på jämförbara länder har vi klarat oss väldigt bra.

Största utmaningen?

– Att ungdomar inte ska fastna i långtidsarbetslöshet. De flesta är arbetslösa under kort tid, men vi har en grupp ungdomar som inte gått ut gymnasiet, eller som har psykosociala problem. Vi måste motivera den gruppen att fullfölja studierna.

Hur stor andel ungdomar är arbetslösa egentligen? Alla räknar olika.

– Siffran på 25 procent är missvisande. SCB ringer runt till ungdomar som bland annat går i gymnasiet och frågar om de söker jobb, alla som svarar ja räknas som arbetslösa. För mig är dock andelen inte särskilt intressant, vi vet att alltför många ungdomar är långtidsarbetslösa.

Vad har ni gjort för dem?

– Vi har sänkt arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år. Jag är övertygad om att den reformen gett resultat, även om det inte går att visa exakt. Det finns ju ingen kontrollgrupp.

Samtidigt vill du att vi ska gå senare i pension. På vilket sätt blir det lättare för ungdomarna att få jobb om de gamla hänger sig kvar?

– Om det bara fanns ett visst antal jobb skulle en grupp kunna tränga ut en annan, men så fungerar det inte. Sedan 2006 har vi 200 000 fler sysselsatta, jobben växer till. Dessutom kommer 1,6 miljoner svenskar under perioden 2010–2025 att lämna sina jobb.

Vad säger du om turordningsreglerna, dags att ersätta med kompetens?

– Det är en fråga för parterna. Att lagstifta i den frågan är inte aktuellt.

Och om parterna inte kommer fram till något?

– Den svenska modellen har gjort oss till ett av världens mest konkurrenskraftiga länder. Jag tycker att vi ska hålla fast vid den modellen och då är det parterna som får bestämma.

Finns det någon liberalisering av arbetsrätten som du vill genomföra?

– Provanställningstiden borde öka från sex till tolv månader. Det är en fråga som vi har lyft. Många företag vill pröva nya medarbetare lite längre.

Ingen annan fråga?

– Inte för tillfället. Vi måste vara både företagarvänliga och arbetstagarvänliga, det är så man håller ihop ett land.

Vad klassar du som arbetstagarovänligt, kanske att allt fler måste visa utdrag från belastningsregistret?

– Ja, det är ett ofog. Vissa arbetsgivare begär slentrianmässigt sådana utdrag. När ska man bli förlåten för ett brott som begicks för många år sedan? Regeringen tar den här frågan på stort allvar.

Staplade visstidsanställningar då?

– Även den frågan bereds, regeringen kommer att svara EU-kommissionen.

Varför inte bara åtgärda, då är ju saken ur världen?

– Frågan är väldigt komplex. Dessutom tycker jag inte att man ska strama åt arbetsmarknaden under en lågkonjunktur. Det är inte att prioritera rätt.

Men jämställdheten vill du prioritera.

– Ja, jag brinner särskilt för alla som står utanför arbetsmarknaden, till exempel de 300 000 utrikesfödda kvinnorna. Hur ska vi få in dem på arbetsmarknaden? Det är kanske den viktigaste jämställdhetsfrågan.

Elisabeth Svantesson

Ålder: 45.

Bor: Hyresrätt i Örebro.

Bakgrund: Lic i nationalekonomi.

Familj: Man och tre barn, 23, 21, 15. Blir farmor i sommar.

Utanför jobbet: Umgås med familj och vänner.

Fler Kriisa möter

Har du missat något av chefredaktör Lennart Kriisas möten med makthavarna? Här hittar du dem samlat!

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna