Skajpande stressar personalen

2013-03-20 23:00 Elisabet Örnerborg  
Personalen på äldreboendet i Skellefteå blir stressade av att en boende har både Skype och en ljudanläggning igång. Foto: Scanpix

De anställda övervakas med ny teknik. Men några regler finns inte. Nu har fack och arbetsgivare tillsammans hittat en lösning.

En boende på äldreboendet i Skellefteå har både Skype och en ljudanläggning.

– Det blir stressigt för personalen som känner sig övervakad, säger Joakim Dahlgren, skyddsombud och ordförande för äldreomsorgsklubben Kommunal Västerbotten.

Tillsammans med­ huvudskyddsombudet gjorde han en anmälan till Arbetsmiljöverket och begärde att kommunen ska stänga ned användandet av Skype och ljudanläggningen hos den boende.

I anmälan står det: ”Kommunal känner att de inte kan lita på den anhörige. Denne har bland annat spelat upp en ljudfil för berörd chef där en ur personalen spelats in.”

– Personalen känner stress. De går in till den boende och skyndar sig ut igen. De gör inte det där lilla extra. De är rädda att göra något fel, förklarar Joakim Dahlgren.

Redan i augusti förra året tog Kommunal upp frågan med arbetsgivaren. Den närstående gick med på att installera en strömbrytare så att de i personalen som tyckte det var obehagligt med kameran skulle kunna stänga av den. Men i oktober kom det fram att nattpersonalen inte litade på att strömbrytaren stängde av apparaten. Och strax före jul spelade den anhörige upp en ljudfil för boendechefen. Ljudfilen visade ett bemötande av den boende som den anhörige inte tyckte var professionellt.

– Vi delar inte den anhöriges uppfattning. Som arbetsgivare ser vi inte att den anställda brustit på något sätt, säger kommunens förhandlingschef Maria Berggren.

Därefter har en riskanalys gjorts och arbetsgivaren har upprättat en handlingsplan. Enligt den arbetar inte den personal som blivit inspelad via ljud hos den skajpande längre, utan bara med andra boenden. Men det har ingen arbetsrättslig grund, utan är en följd av en dialog mellan medarbetaren och hans chef, förklarar Maria Berggren.

Händelsen liknar den i Gislaved. Men där överskuggades det olagliga inspelandet helt av orden som hade spelats in. Inspelningen spelades sedan upp i radio så att alla kunde höra det grova språk den gamla kvinnan fick höra när hon skulle skötas om. Ingen tog då upp att en sådan inspelning är olaglig och kan vara en stressfaktor för personalen. Nu har alltså Kommunal lyft den frågan.

Men en sak är att ljudfiler inte får lagras och läggas ut på Youtube, en annan är att skajpa. Skype är något helt nytt. Några riktlinjer finns inte. Enligt de riktlinjer Sveriges Kommuner och Landsting gick ut med förra våren får sjukhus införa fotoförbud för att undvika att personalen blir stressad och av säkerhetsskäl.

Arbetsmiljöverket anser, i sitt svar på Kommunals anmälan, att lagstöd saknas för att ställa krav på arbetsgivaren att stänga av skajpandet. De boende har egna lägenheter och vill de ha Skype så får de förstås ha det, menar Maria Berggren.

– Det kan vara positivt att sitta och skajpa med sina barnbarn. Och klarar den boende inte av det så är det klart att vi hjälper till.

Dialogen mellan Kommunal och arbetsgivaren fortsätter. Nu är en skylt uppsatt vid dörren till den skajpande som säger att det finns en kamera i lägenheten. Där finns också en avstängningsknapp. De anställda har uppmanats att använda den. De ska slå av både Skype och ljudanläggning när de går in till den boende och sätta på utrustningen när de har gjort det de ska i lägenheten, påpekar Maria Berggren.

– Personalen ska inte behöva känna av obehaget att de behöver vara i blickfånget när de går in i lägenheten, säger hon.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer