Städa bort allt skräp om dig på nätet

2012-05-18 07:59 Elisabeth Vene  

Du måste ha ett fläckfritt yttre på nätet. Arbetsgivarna skaffar sig allt mer information om arbetssökande genom sociala medier. – Kolla dig regelbundet och rensa bort det negativa, säger Andrew Hennigan, kommunikationsexpert.

Fyra av tio rekryterare gör kontroller på sociala medier när de ska anställa ny personal. Det visar en ny rapport från Stockholms Handelskammare. Den bygger på en enkätundersökning som har gjorts för tredje gången bland rekryteringsansvariga på 892 företag i privat och offentlig sektor över hela landet. 2008 var det en av tio som sa att de sökte information om kandidaterna på Facebook.

Av dem som inte redan kollar sociala medier svarar 17 procent att de skulle vilja det. Trenden är tydlig – vi blir allt mer kontrollerade av arbetsgivaren när vi söker nytt jobb.

Och inte bara då. En del företag nöjer sig inte med att kolla dem som söker jobb, utan genomsöker systematiskt nätet i jakt på lämpliga kandidater.

Risken för att bli bortsorterad är relativt stor, en tredjedel av bemanningsföretagen har enligt Handelskammarens undersökning ratat kandidater efter att ha hittat negativa saker på nätet.

Vad som räknas som negativt eller positivt varierar förstås beroende på vilken typ av jobb det gäller.

– Det är viktigt hur du framställer dig själv på nätet, även om du inte söker jobb just nu, säger Andrew Hennigan, som åker runt i världen och håller kurser på universitet och högskolor i hur man nätverkar och uppför sig i sociala medier.

Det gäller att framhäva sina positiva sidor och avlägsna eller dölja sådant som kan skrämma bort en potentiell arbetsgivare. Du ska vara ren.

– Även om du aldrig tänker delta i en gruppdiskussion på Linkedin eller chatta med kompisar på Facebook, bör du ha en profil så att arbetsgivarna kan hitta dig, den dagen du vill det, råder Andrew Hennigan.

Det går förstås ändå, efter­som referenstagning och traditionella bakgrundskontroller fortfarande är det allra viktigaste när man söker information om jobbsökande, liksom att man tittar på utbildningshistorik, brottsdomar och stämningar. Men eftersom betydelsen av att googla och söka information i sociala medier stadigt växer, är det säkrast att städa på nätet. Det är relativt enkelt, säger Andrew Hennigan.

Och tro inte att det är en bra idé att strunta i att finnas där. Då kan rekryterarna tro att du är konstig – alla andra är ju med i Facebook – och rata dig av den anledningen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer