Starka skäl måste finnas vid krav på enhetlig klädsel

2012-09-19 23:00 Lena Gunnars  

Kartongarbetaren Anders Sjöblom blev hemskickad när han vägrade rulla ner byxbenen efter tillsägelser från arbetsgivaren Stora Enso, som infört krav på enhetlig arbetsklädsel. <br/>– Arbetsgivaren måste ha någon typ av vettigt skäl för att införa sådana krav, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Kan en arbetsgivare säga upp en person som fortsätter rulla upp byxbenen trots tillsägelser?

– Det går inte att svara på direkt. Arbetsgivaren kan åberopa säkerhetsskäl, men då måste det vara tunga sådana. Arbetsledningsrätten får inte användas till att trakassera folk.

Kan arbetsgivaren bestämma att personalen måste ha enhetlig klädsel?

– Typiskt sett förekommer det enhetlig klädsel i branscher med mycket kundkontakter, som på banker och i klädbutiker. Men jag är osäker på om arbetsgivaren kan kräva att anställda som aldrig är utanför byggnaden också måste ha enhetlig klädsel om det inte finns säkerhetsskäl. Det beror på hur klädseln ser ut. Är den någorlunda normal är det kanske inte så mycket att säga något om.

Kan arbetsgivaren införa sådana regler utan att något har ändrats i verksamheten? I det här fallet har kartongarbetaren haft sina upprullade byxor sedan han började på företaget 1974, utan att tidigare ha blivit tillsagd.

– Ja, men bara om det finns ett vettigt skäl, som ökad säkerhet. Om kartongarbetaren på Stora Enso fått gå så här sedan 1974 visar det att arbetsgivaren i alla fall inte tidigare varit så angelägen om att personalen ska ha enhetlig klädsel.

Krävs det inte MBL-förhandlingar innan arbetsgivaren kan införa sådana förändringar?

– Jo, om det rör sig om en viktigare förändring. Några tycker säkert att det är viktigt vad man har för klädsel på sig på dagarna. Men det finns inget rättsfall på det. Det får bli en bedömning från fall till fall.

Var går gränsen för skyddet för den personliga integriteten?

– Det är en intresseavvägning där arbetsgivarens intresse av att den anställde har den rätta klädseln måste vägas mot den anställdes personliga integritet. Hur den avvägningen görs är väldigt olika från fall till fall.

Anders har rullat upp byxorna i 40 år

  • Dagens Arbete rapporterade nyligen att kartongarbetaren Anders Sjöblom blivit varslad om uppsägning för att han vägrat rulla ner sina byxor. Han hade rullat upp byxbenen i 40 år när arbetsgivaren Stora Enso Packaging i Skene i somras införde nya regler om enhetlig arbetsklädsel.

  • Cheferna gav honom flera tillsägelser och en muntlig varning innan han varslades om uppsägning. Men Anders Sjöblom tänker inte ge sig. Han planerar att driva ärendet vidare så långt det går.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer