”Staten är en väldigt bra arbetsgivare”

2015-09-23 23:00 Sonia Ericstam  
”Jag kommer från en organisation som jobbar med produktion av exekution. Det här är en utpräglad rådgivnings- och expertorganisation, det är verkligen annorlunda”, säger Eva Liedström Adler, ny gd på Arbetsgivarverket. Foto: Malin Hoelstad/TT

Eva Lidström Adler, 61 år, lämnar jobbet som rikskronofogde på Skattemyndigheten för att ta över som generaldirektör för Arbetsgivarverket.

Första veckan på nya jobbet. Hur känns det?

– Roligt, spännande och det är många nya områden som jag verkligen vill sätta mig in i. Man önskar alltid att man ska förstå allt direkt men det tar ett litet tag, tror jag. När jag blev utsedd till myndighetschef på Skattemyndigheten hade jag tidigare varit avdelningschef, nu är sakmaterian helt ny för mig även om jag suttit fem år i Arbets­givarverkets styrelse. Jag ska på djupet lära känna den egna organisationen.

Har du alltid velat jobba på myndighet?

– I botten är jag jurist och jag tyckte tidigt att rättssfären inom ramen för det statliga var spännande. Sen är det nog så att har man börjat på ett spår och får roliga och stimulerande uppgifter blir man kvar. Staten är en väldigt bra arbetsgivare, det finns mycket spännande att göra och det är roligt att i sin arbetsroll känna att man bidrar till samhällsnyttan. Mycket har också hänt i myndigheternas arbete när det gäller tillgänglighet, öppenhet och rätts­säkerhet på senare tid.

Hur kommer det att märkas att Arbetsgivarverket fått en ny gd?

– Det är nog alldeles för tidigt att säga. Hittills tror jag bara att mina kolleger tycker att det är besvärligt. Inledningsvis är man någon som ställer förskräckligt många frågor.

Vilka är de första uppgifterna du kommer att ta tag i?

– Fokus är på två större uppgifter – att lära känna de parter som vi förhandlar med i de olika organen och att få till stånd en bra dialog, eftersom vi är en medlemsorganisation.

Har du någon kommentar angående den nya arbetsgivarpolitiska strategi som ska tas fram under hösten?

– Det ska fortfarande fattas en hel del beslut, så i detalj vill jag inte gå in på det. Den ska kommuniceras och jag ska bidra till att den får fäste i medlemsorganisationen. När man gör så pass stora förändringar krävs det krafttag.

Vad ligger på nattduksbordet?

– En massa papper från Arbetsgivarverket som jag ska läsa igenom. Det senaste jag läste var Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Jag är ingen Millennium-fantast så jag kommer inte gå och köpa den nya boken, men det kommer maken göra.

Karriär

1984

Började jobba i Göta hovrätt.

1989

Anställning på Kronofogdemyndigheten.

2000

Avdelningschef på Skatteverket.

2006

Rikskronofogde.

Sonia Ericstam

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer