Statuskloner – fast med snippa i stället för snopp

2014-04-23 23:00 Ann Charlott Altstadt  
Ann Charlott Altstadt, frilansskribent och författare till bland annat "Liten ordbok för underklassen". Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Kvotering eller inte är frågan. Sverige halkade ner i jämställdhetsligan när Norge började kvotera kvinnor till bolagsstyrelser och tog vår första plats. Men vill vi verkligen ha samma högstatus-kloner fast med snippa i stället för snopp? Homogenitet brukar beskrivas som ett samhällsproblem, så varför har vi inte visioner bortom x- och y-kromosomerna?

Ni såg väl rubrikerna, att könskvotering leder till högre kompetens hos män. Över medielandskapet spreds ett fantastiskt argument för att fler kvinnor ska befolka alla de rum där de fattas. Men rapporten Könskvotering: den medelmåttige mannens kris gjorde mig fundersam.

Den omtalade studien handlade om socialdemokratiska lokalpolitiker mellan 1988 och 2010. Forskarna hade, för att bestämma kompetens, jämfört faktorer som utbildning, bostadsort och inkomst. Det vill säga ju mer hen tjänade över medianinkomsten inom sin yrkesgrupp, ju högre kompetens antogs hen besitta. Tester som de undersökta gjort i lumpen visade också att de som hade högst resultat då var mest framgångsrika som politiker i dag.

Kvinnor var i regel kompetenta och när socialdemokraterna kvoterade i kampanjen ”Varannan damernas” 1994 så blev det svårt för medelmåttiga män att hålla sig kvar då deras medelmåttiga kompisar försvann. Forskarna ansåg att dessa resultat, om kompetenshöjning, också var giltiga för näringslivet.

Det låter väl bra, eller? Men jag kan inte låta bli att undra över begreppet kompetens och kompetenshöjning. Som alla vet lider vårt samhälle av en massa brister som lätt skulle kunna korrigeras om viljan fanns hos politiker och näringslivets toppar. Vi lever i ett samhälle som inte är hållbart vare sig socialt eller ekologiskt. Men att förändring inte sker, beror det verkligen på att de som bestämmer över samhällsutvecklingen inte uppfyller forskarnas definition av kompetens? Det vill säga tjänade för lite när de rekryterades, kom från icke-statusområden eller hade för låg utbildning? Knappast! Så kan vi verkligen diskutera kvotering utan att bry oss om hur begreppet kompetens ska definieras? Tänk om det politiska utfallet för medborgarna blev sämre när de kompetenta kvinnorna tog över efter de inkompetenta männen.

Alla är vi tyvärr böjda för att diskriminera/kategorisera människor. Vi föredrar de som liknar oss, i alla sammanhang. Det gäller vita-svarta, män-kvinnor, hetero-homo, gamla och unga från alla klasser. Kvoterade kvinnors uppdrag är därför att i sin tur välja kvinnor, och de valda kommer att vara av precis samma sort som de som väljer. Kvoteringsförslagen innebär bara att snedrekryteringen fortsätter fast utfört av två kön. Så om vi ska kvotera måste ambitionerna vara så låga att högavlönade människor från de fina områdena med lyckade karriärer ska fortsätta att välja varandra in i evigheten? Det är ett samhällsproblem på alla nivåer att hög status, som i forskarnas rapport, ständigt förväxlas med kompetens. Är inte det också en typ av diskriminering som borde kvoteras bort?

Ann Charlott Altstadt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer