Stoppa stressen i skrivbordslådan!

2015-01-28 23:00 Elisabeth Vene  

Det är inte ohälsosamt i sig att ha tusen järn i elden. Bara man drar ut dem ibland och återhämtar sig. Stressdoktorn reder ut begreppen positiv och negativ stress.

Man pratar ofta om positiv respektive negativ stress. Men stress är en neutral reaktion i bemärkelsen biologiska processer, säger stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hasson.

– Stress är den reaktion vi har för att anpassa oss till en föränderlig värld. Det är en väldigt viktig funktion i kroppen.

Stress uppstår i alla möjliga situationer:

• När du tar i ett dörrhandtag som någon snorat på och sedan gnider dig på näsan och för in viruset. Då sätts en stressreaktion i gång. Bara vissa väldigt kroppsmedvetna människor känner av att en infektion kan vara på gång och kopplar det till subtila symtom.

• När du måste försvara dig mot en förövare i den yttre världen.

• När du springer till bussen. Kroppen måste anpassa sig, hjärtat bultar snabbare och pumpar blod till musklerna.

• När du har ätit något olämpligt.

• När du skrattar hjärtligt. Eller bara springer runt och för­söker njuta.

• När du har tankar som du behöver bearbeta.

– Det är samma stressreaktion som uppstår. Sedan kan det upplevas som positivt eller negativt eller inte alls. Stress är en metafor, som betyder olika saker för olika individer i olika sammanhang, säger Dan Hasson.

Det innebär att ett stressigt jobb inte nödvändigtvis är detsamma som ett skadligt jobb. Ska man göra en arbetsmiljökartläggning på före­taget är det viktigt att utgå från fakta och inte från förutfattade meningar, säger Dan Hasson. Som forskare är han knuten till Stressforskningsinstitutet och Stressmottagningen.

Men han driver också företaget som tillhandahåller Healthwatch, som bland annat kartlägger arbetsmiljön och underlättar systematiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete åt ett 40-tal företag. I hans hälsoverktyg får de tillfrågade värdera sitt svar.

– Vi har en föreställning om att hög arbetsbelastning är dåligt. Ställer du frågan ”Har du ofta för mycket att göra?” kanske 60 procent svarar ja. Men ställer du följdfrågan: ”Hur nöjd eller missnöjd är du med det?” kanske bara tio procent är missnöjda. 40 procent älskar sitt jobb och tycker att det är fantastiskt roligt när det är full fart.

Honungsfällan då?

– Jovisst, det finns de som saknar självinsikt. Men det är bättre att börja med dem som mår dåligt av att de har för hög arbetsbelastning alternativt för låg.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna