Storebror kan se nästan allt

2010-11-17 23:00 Redaktionen Lag Avtal  

Arbetsgivaren kan läsa din e-post, men måste göra svåra avvägningar för att inte krocka med personuppgiftslagen.

<p>Datorerna och telefonerna på jobbet gör att gränsen mellan privatlivet och arbetsdagen lätt suddas ut. Många arbetsgivare misstänker att de anställda skickar privat e-post, läser nyheterna på arbetstid eller surfar på olämpliga webbplatser. Chefens möjlighet att kontrollera detta är stor, men rätten att granska de anställdas it-användning begränsad.</p> <p>Ett grundkrav, enligt Datainspektionen, är att det först finns detaljerade riktlinjer för vad de anställda får använda it-systemen till. En överenskommelse med facket väger tungt. Däremot behöver arbetsgivaren inte informera när kontroller sker.</p> <p>Om chefen vill göra en kontroll måste det finnas ett bestämt syfte i varje fall, något specifikt man letar efter. Privat post får inte läsas, även om den skickats från företagets konton. Inom riktlinjerna är det också fritt fram för arbetsgivaren att övervaka de anställdas surfvanor.</p> <p>Det finns några situationer när det kan vara tillåtet att också läsa privat e-post eller privata filer: om arbetsgivaren misstänker att den anställde är illojal, om man misstänker brott eller någon verksamhet som strider mot de etiska reglerna.</p> <p>2006 granskade Sahlgrenska universitetssjukhuset en anställd där man misstänkte att det fuskades med arbetstidsredovisningen. Sjukhusets it-avdelning jämförde inloggningstider i de olika systemen den anställde använde. Datainspektionen gav sjukhuset rätt, eftersom teknikerna inte läst innehållet i systemen eller e-posten.</p> <p>Positioneringsteknik, gps, är mycket vanligt på arbetsplatserna i dag. Sändare i budbilar, taxi och transportfordon håller reda på var bilarna är under dagen, oftast för att underlätta planering. Datainspektionen kräver bland annat att arbetsgivaren har en tydlig beskrivning över hur uppgifterna ska användas, sparas och lagras. Det ska finnas loggar för att kunna se vem som använt gps-informationen.</p> <p>Allt som arbetsgivaren får reda på omfattas av personuppgiftslagen. Det innebär att faktauppgifter som referenser och orsak till uppsägning får sparas, men inte personlig e-post eller annan detaljerad information.</p> <p>Niklas Dahlin</p>

Enkelt läsa anställdas e-post

Eftersom arbetsgivaren oftast har tillgång till e-postservrar och utrustningen till internetanslutningen kan denne se nästan allt de anställda gör. Att läsa e-post från firmans konton och se vilka webbsidor de anställda besöker är enkelt.

Privata e-postkonton som Gmail och Hotmail är svårare att avlyssna. Då skulle arbetsgivaren också vara farligt nära olaglig övervakning och integritetsintrång.

Redaktionen Lag Avtal

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer