Straffrättare blir arbetsrättens minister

2022-10-27 10:56 Mattias Lahti Davidsson  
Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L). Foto: Ninni Andersson

POLITIK. Paulina Brandberg (L) är den nya regeringens jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister med bland annat arbetsrätten och lönebildningen i portföljen.

Arbetsmarknadsdepartementet kommer att ledas av två statsråd. Förutom Johan Pehrson (L) kommer det även att finnas en biträdande arbetsmarknadsminister, Paulina Brandberg (L).

Paulina Brandberg är 38 år och har endast två års erfarenhet från politiken. Hon är från Lund där hon utbildade sig till jurist med inriktning på straffrätt. Under studierna hade hon även en internationell inriktning med utbytesprogram vid Suffolk Law School i Boston och ett utbytesår i Hong Kong där hon läste internationell och kinesisk rätt. Därefter arbetade Paulina Brandberg på en affärsjuridisk byrå, tingsmeriterade sig och blev åklagare. Senast var hon verksam som kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Stockholm.

– Det var ett arbete jag hade fram till i måndags förra veckan. Då reste jag mig från den stolen och har sedan dess haft nya arbetsuppgifter som känns otroligt spännande, sade Paulina Brandberg när hon fick tillfälle att presentera sig på Medlingsinstitutets lönebildningskonferens i Stockholm igår, onsdag.

Nu kommer Paulina Brandberg att vara jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister i Ulf Kristerssons regering. På hennes bord ligger frågorna om arbetsmiljö, arbetsrätt, lönebildning, jämställdhet och diskriminering.

– Det är frågor som ligger mig varmt om hjärtat. Som åklagare har jag mött människor i alla delar av vårt samhälle: De som befinner sig på arbetsmarknaden och de som befinner sig längst ifrån, sade hon.

Som åklagare har Paulina Brandberg ibland arbetat med människohandelsärenden.

– Jag har haft en hel del ärenden om människor som har utnyttjats på arbetsmarknaden, framför allt i skönhetsbranschen och restaurangbranschen där folk haft så pass slavliknande förhållanden att det kan betraktas som brott.

På Medlingsinstitutets konferens, där omkring 250 företrädare för arbetsmarknadens parter var samlade, ville Paulina Brandberg vara tydlig med att den nya regeringen stödjer partsmodellen.

– Stödet är väldigt starkt och brett förankrat i den svenska politiken. Det är parterna som har ansvaret för lönebildningen och där har vi inte olika uppfattningar.

Mattias Lahti Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen