Tidigare fall i Arbetsdomstolen

2013-10-16 23:00 Elisabet Örnerborg  

Slöjor, turbaner och huvuddukar har varit uppe för avgörande i flera fall. Här kan ni se hur Arbetstomstolen har resonerat.

Turbanen försvann i AD

En spårvagnsförare bad att få använda turban i tjänsten, han hade då arbetat sex år vid Göteborgs spårvägar. Hans begäran avslogs varpå han omplacerades till ett bussgarage. Men då han vägrade inställa sig där blev han uppsagd. Arbetsdomstolen tog inte ställning till turbanen. Arbetsgivaren hade omplacerat mannen i god tro och då han arbetsvägrade var det rätt att säga upp honom, avgjorde domstolen. AD 11/1986.

 

Från fördel till nackdel

Två muslimska kvinnor ansåg att de trakasserats på grund av både kön och religion av den idrottsförening de arbetat som receptionister hos. Diskrimineringsombudsmannen krävde att de skulle få 100 000 kronor var i allmänt skadestånd. Kvinnornas påståenden om att chefen sagt att de inte skulle få några fasta anställningar om de inte tog av sig huvuddukarna stod mot att han sagt att huvudduk var en fördel när de anställdes, ansåg Arbetsdomstolen. De blev inte diskriminerade avgjorde domstolen, AD 21/2010.

 

Blev nekad praktik

En högstadieelev blev nekad praktikplats hos en frisör för att hon bar huvudduk. Diskrimineringsombudsmannen krävde 150 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven. Men den person som hade bestämt att eleven inte skulle få praktikplats hade inte rätt att fatta det beslutet, avgjorde Arbetsdomstolen och avslog talan, AD 19/2011.

 

Ekonomiska skäl

En medicinsk fotterapeut sökte ett jobb i ett bolag, men ansökningsförfarandet avbröts när hon sa att hon bar slöja. SRAT yrkade 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till henne. Det var direkt diskriminering avgjorde Södertörns tingsrätt och behövde därför inte gå in på om bolaget hade något berättigat syfte för att inte vilja ha slöjbeklädda anställda. Bolaget ska betala 30 000 kronor, på grund av att det förutom slöjan fanns ekonomiska skäl till att anställningsförfarandet inte ledde vidare. Domen kan överklagas till och med den 28 oktober, AD B 123/13.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen