Torolf Jansson får fortsätta köra tåg

2012-12-12 23:00 Elisabet Örnerborg  
Torolf Jansson har haft sitt funktionshinder hela sitt yrkesverksamma liv även om han inte fick diagnosen förrän 2008, konstaterar förvaltningsrätten - och ger honom rätt att fortsätta jobba som lokförare. Foto: Michael Melanson

Diagnosen Aspergers syndrom har visserligen betydelse för trafiksäkerheten, men Torolf Jansson får dispens från Järnvägsinspektionens föreskrifter. Det har förvaltningsrätten i Falun beslutat. – Det hade jag inte väntat mig, säger lokföraren Torolf Jansson.

Domen var överraskande eftersom det parallella fallet – den unga kvinnan med ADHD som också har ett säkerhetsklassat arbete inom tågtrafiken – just hade fått nej i nästa instans, kammarrätten.

Därför trodde Torolf Jansson att han också skulle förlora. Men så blev det inte.

– Det är en viss skillnad på våra fall. Jag har jobbat i snart 30 år. Hon är ung och har ADHD.

Liksom Transportstyrelsen anser Förvaltningsrätten i Falun att Aspergers syndrom kan påverka medvetandet, vakenheten eller omdömet. Diagnosen är därför jämförbar med de tillstånd som omfattas av paragraf 12 i Järnvägsinspektionens föreskrifter, som ska hindra att riskabla situationer uppkommer, menar rätten.

Men de svårigheter Torolf Jansson har synes inte ha påverkat hans yrkesutövning negativt, skriver rätten. Han har haft sitt funktionshinder under hela sitt yrkesverksamma liv, och han är en intygat erfaren och skicklig lokförare.

Han har inte varit inblandad i några incidenter som kan hänföras till hans diagnos och inte visat tecken som skulle kunna inge oro ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Torolf Janssons diagnos är därför inte något hinder för att han ska få dispens från Järnvägsinspektionens föreskrifter. Han kan alltså fortsätta köra tåg.

Rätt ska vara rätt

Torolf Jansson påpekar att han hittat ett fel i texten om honom i Lag & Avtal nr 11/2012. Det rätta ska vara att han började med vagnstädning den 26 april 1982 och internsökte till lok­förare i början av 1983, lokförarprovet gjorde han på sportlovet det året.

- Som aspergare tycker man att rätt ska vara rätt, säger Torolf Jansson.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer