Tredskodom

2020-03-26 00:00 Elisabet Örnerborg  

Kommunalarbetareförbundet stämde en person och arbetsgivarföreningen KFO och krävde lön och andra ersätt­ningar till en personlig assistent.

Den personliga assistenten var först provanställd i sex månader, blev sedan visstidsanställd i två veckor plus några dagar och stod därefter till förfogande för arbete ytterligare en tid.

Kommunal krävde totalt 47 593 kronor i ersättning för lön och semestersättning med mera plus sammanlagt 35 000 kronor i allmänt skadestånd till den personliga assistenten. För egen del yrkades ersättning för rättegångskostnader.

Arbetsgivarföreningen KFO förde inte talan i målet.

Personen som anlitat assistenten motsatte sig förbundets yrkanden.

Personen uteblev från den muntliga förberedelsen i AD. Eftersom förbundet visat att det finns skäl för yrkandena bifaller domstolen dem genom en tredskodom.

Domstolen förpliktar personen att betala Kommunals rättegångskostnader, 125 724 kronor, varav ombudsarvodet är 100 579 kronor. Personen har en månad på sig att skriftligen söka återvinna målet. Annars står domen fast.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna