<u>Stämningsansökningar augusti</u>

2017-09-21 00:00  

Hade kommunen skäl nog att avskeda gymnasieläraren?

Utbildningssyndikatet stämmer Lunds kommun och Sveriges Kommuner och Landsting för att ogiltigt ha avskedat en lärare.

Förbundet kräver att lärarens anställning kvarstår och att avskedandet förklaras ogiltigt. Dessutom kräver förbundet att kommunen ska betala 150 000 kronor i allmänt skadestånd till läraren och ekonomiskt skadestånd för utebliven lön på 35 000 kronor per månad, från tidpunkten för avskedandet fram till huvudförhandling.

Gymnasieläraren hade jobbat sedan år 2006 vid två olika skolor i Lunds kommun. Han avskedades den 14 juni 2017 då han var sjukskriven. Han hade varit sjukskriven under två längre perioder på grund av stress.

Enligt facket uppgav arbetsgivaren vid en överläggning att grunderna till avskedandet var en dags olovlig frånvaro, olämpligt be­teende då han berättade för elever om konflikter med arbetsgivaren och arbetsuppgifter som inte utförts eller villkorats.

Läraren var sjukskriven då förseelserna skedde. Därför anser Utbildningssyndikatet att det inte finns grund för avsked. Enligt facket kontaktade eleverna honom och han förklarade därför situationen för dem. Facket för fram att en offentligt anställd har rätt att kritisera sin arbetsgivare offentligt.

Under en senare förhandling drog arbetsgivaren tillbaka olovlig från­varo som grund.

Ombud är David Nilsson.

17 augusti, Mål A 105/17

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer