Undersköterska visade brist på respekt

2016-07-14 00:00 Ann Norrby  

Undersköterskan lämnade en 90-årig kvinna ensam hängande i en taklyft i tio minuter. Det var en av händelserna som låg bakom att hon blev avskedad.AD anser att sköterskan nonchalerade de äldres behov av god omvårdnad.

Undersköterskan blev avskedad efter att ha jobbat två år vid Vintertullens äldreboende.

Kvinnan stämde sin arbetsgivare, men tingsrätten ansåg att avskedandet var motiverat.

Kvinnan: Avskedandet ska ogiltigförklaras och hon ska få 125 000 kronor i allmänt skadestånd samt 22 000 kronor i månaden tills domen kommer.

Företaget: Tingsrättens dom ska inte ändras.

Arbetsdomstolen: Det hade funnits en svår konflikt mellan undersköterskan och en av hennes kolleger. Konflikten kan ha påverkat hur hon har utfört sitt arbete. Arbetsgivaren försökte komma till rätta med problemen genom samtal med med­arbetarna.

Arbetsdomstolen konstaterar att undersköterskan flera gånger brutit mot äldreboendets rutiner.

Det var olämpligt av henne att duscha en boende med både badrumsdörren och ytterdörren öppen ut mot korridoren. Genom att komma för sent flera gånger under en halvårsperiod och fortsätta att göra det efter att hon fått veta att det var oacceptabelt, förtjänar kritik. De sena ankomsterna försvårade arbetet för de andra. Det var vidare allvarligt att hon inte rättade ett fel i en medicinlista som hon själv hade gjort. Hon borde också ha kontaktat arbetsterapeuten när hon inte hittade den profylaktiska dynan som en boende skulle ha i sin rullstol.

Slutligen visar en händelse när hon lämnade en 90-årig kvinna ensam hängande fritt i luften i en taklyft i tio minuter att hon var hon nonchalant inför de boendes behov av god omvårdnad. Den upphissade kvinnan blev livrädd.

Arbetsgivarens avskedande av kvinnan var motiverat.

DOMSLUT

Tingsrättens dom fastställs.

En ledamot, Malin Ackholt, utsedd av LO, anser att undersköterskans handlande endast motiverade att hon blev uppsagd.

Den avskedade kvinnan får betala sammanlagt 271 900 kronor för motpartens rättegångskostnader.

Domen refereras inte av Arbetsdom­stolen.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna