Unionen: SVT hindrade hans yttrandefrihet

2015-10-20 13:30 Elisabet Örnerborg  
”Jag tror tittarna förstår skillnaden mellan mig som programledare och privatperson. Folk vet att jag har en uppfattning”, svarar SVT:s Mikael Wadström i AD. Teckning: Carina Eriksson

PÅ PLATS I AD. Unionens medlem, en reporter och program­ledare på SVT Östnytt, hade diskuterat en regional fråga med vänner på Facebook. SVT ansåg att han brutit mot kollektivavtalets regler och SVT:s policy. Förbundet anser att SVT hindrat honom i yttrandefriheten han har enligt Europakonventionen och att bolaget varit illojalt genom att ge en skriftlig varning. För brott mot lojalitetsplikten kräver Unionen 75 000 kronor var i skadestånd till reportern och förbundet.

. Programledaren Mikael Wadström: ”Vi på SVT fick veta att vi skulle vara aktiva på sociala medier. Framför allt skulle vi göra reklam för tv-programmen.” Men när han på sin privata Facebooksida hade framfört sin åsikt att Östergötlands landstingskommunala regionkontor borde ligga i Norrköping fick han en varning och fråntogs sina arbetsuppgifter.

Nu ska Arbetsdomstolen avgöra om tv-bolaget hade rätt att göra så eller om det bröt mot kollektivavtalets ömsesidiga lojalitetsplikt och mot god sed på arbetsmarknaden.

Mikael Wadström berättar för domstolen att han började använda Facebook först 2010, för att hålla kontakt med sina barnbarn. I september 2013 hade han bara 33 vänner eller följare. Men sedan kom uppmaningen från SVT.

– Jag ville vara med på det tåget. Jag började adda vänner och har nu cirka 200 följare, säger Mikael Wadström.

Känner du till ”Riktlinjer för med­arbetare i sociala medier”, frågar Unionens förbundsjurist Lars Åström.

– Inte särskilt väl, jag har inte fått någon utbildning i det.

Två av de sju domstolsledamöterna, Dag Ekman och ordförande Cathrine Lilja Hansson. passar på att anteckna något i sina papper.

Det här målet handlar om de inlägg Mikael Wadström skrev på sin privata Facebooksida under tiden 25–30 oktober 2013 när han var programledare och reporter på SVT Östnytt. På hans Facebooksida stod sådant som att 75 procent av skattepengarna går till Linköping, där besluten fattas dit går pengarna och risken är att det bara blir Norrköpings hamn kvar för den går inte att flytta.

– Det var inga personangrepp, ingen ond tro som kan skada SVT. Det är ett tyckande, men de fakta som finns är grundade. Regionkontorets placering är ingen fråga av typen hets mot folkgrupp, säger Lars Åström.

Mikael Wadström kallades till personalchefen den 4 november. Han ombads ta bort inläggen, vilket han gjorde med hjälp av en kollega. Sedan fick han en skriftlig varning, blev fråntagen jobbet som programledare. Han fick inte syssla med politik över huvud taget fram till valet 2014.

– De strippade mig från vissa arbetsuppgifter som de tidigare tyckt jag gjort bra. Det var ett uttryck för ringaktning. Jag förlorade mina lunchkompisar. De flesta är inte tillsvidareanställda och vet att akta sig för den som står i onåd hos chefen, säger Mikael Wadström.

Hur påverkades redaktionen?

– Det har om möjligt blivit ännu tystare.

Arbetsgivarnas ombud, Almegas arbetsrättsjurist Karolina Sjöberg, hänvisar till public service-avtalet. En medarbetare ska avhålla sig från att uttala sig i offentliga sammanhang så att SVT:s opartiskhet kan ifrågasättas. I sitt förhör med personalchefen frågar hon vad Mikael Wadström har brutit mot.

– Han har brutit mot våra policyer och riktlinjer.

Vad menas med offentliga sammanhang?

– Det kan vara uttalanden på Facebook, säger personalchefen.

Är sådana alltid offentlig publicering?

– Ja.

Genom Lars Åströms motförhör får vi veta att Mikael Wadström brukar ha åsikter om saker och ting och att personalchefen anser att han ändå varit saklig och opartisk i sitt arbete. Och att regionkontorets placering visser­ligen inte drevs av något politiskt parti men var en kontroversiell fråga som kunde ha blivit en valfråga.

Karolina Sjöberg menar att SVT handlade inom arbetsledningsrätten. Det var inte fråga om omplacering, bara byte av arbetsuppgifter. När valet var över fick Mikael Wadström tillbaka sina tidigare uppgifter. Han gick i pension i maj i år. SVT anser inte, som Unionen påstår, att det har brutit mot sin lojalitetsplikt mot Mikael Wadström. Avtalets ”att ömsesidig hänsyn och respekt ska prägla arbetsplatsen” betyder bara just det.

– SVT ställer inte upp på någon ömsesidig lojalitet, säger arbetsgivarombudet.

SVT krävs på 150 000 för brott mot lojaliteten

Parter: Unionen stämde Sveriges Television och Medieföretagen för brott mot kollektivavtalet.

Saken: Kollektivavtalsbrott.

Mål: A 93/14.

Dom väntas: 21 oktober 2015.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt