Tidningen

Unionen: SVT hindrade hans yttrandefrihet

”Jag tror tittarna förstår skillnaden mellan mig som programledare och privatperson. Folk vet att jag har en uppfattning”, svarar SVT:s Mikael Wadström i AD. Teckning: Carina Eriksson

PÅ PLATS I AD. Unionens medlem, en reporter och program­ledare på SVT Östnytt, hade diskuterat en regional fråga med vänner på Facebook. SVT ansåg att han brutit mot kollektivavtalets regler och SVT:s policy. Förbundet anser att SVT hindrat honom i yttrandefriheten han har enligt Europakonventionen och att bolaget varit illojalt genom att ge en skriftlig varning. För brott mot lojalitetsplikten kräver Unionen 75 000 kronor var i skadestånd till reportern och förbundet.

Publicerad

. Programledaren Mikael Wadström: ”Vi på SVT fick veta att vi skulle vara aktiva på sociala medier. Framför allt skulle vi göra reklam för tv-programmen.” Men när han på sin privata Facebooksida hade framfört sin åsikt att Östergötlands landstingskommunala regionkontor borde ligga i Norrköping fick han en varning och fråntogs sina arbetsuppgifter.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →