”Utgå från att kvinnor vill vara med”

2013-09-18 23:00 Lena Gunnars  

Advokatfirman Cederquist toppar Advokatsamfundets lista – 24 procent av delägarna är kvinnor.<br>– Men vi vill inte bli framlyfta som ett lysande exempel, vi har mycket kvar att jobba med, säger Carl Bokwall, MP på advokatfirman.

Cederquist har störst andel kvinnliga delägare bland de stora byråerna. Trots det är de få jämfört med de manliga. Bara fyra av sjutton. Carl Bokwall har sedan han tillträdde som MP för ett och ett halvt år sedan funderat över hur de ska kunna bli fler.

– Vi vill av rent egenintresse hitta en lösning. Hårdrar vi detta skulle vi kunna säga att det bara gäller att dra in mest pengar. Men det kan mycket väl vara kvinnan som valt att hoppa av som skulle ha kunnat göra det.

Diskussionen börjar och slutar i hemmet anser byrån. Arbetsgivaren kan inte bestämma att de kvinnliga biträdande juristerna ska vara på jobbet mer.

– Ändå måste det finnas något vi kan göra. Vi försöker identifiera vad det är, utan att kliva för mycket in i folks privatliv, säger Carl Bokwall.

För några år sedan skedde ett generationsbyte på byrån. De flesta delägarna är nu i samma ålder och har samma verklighet. Även de manliga delägarna flänger till dagis, vabbar och vobbar (jobbar när de vabbar).

Carl Bokwall har tre barn som han hämtar, lämnar och kör till fritidsaktiviteter. Kollegan och delägaren Maja Wettergren har två. Delägarna och MP:n talar högt om när de måste ändra tider för att kunna hämta på dagis för att signalera att det är okej. Byrån träffar den föräldralediga både före, under och efter ledigheten. Det finns inget arbetskrav.

– Men vi tipsar om att det är bra att behålla kontaktytorna. Då blir det lättare att komma tillbaka, säger Maja Wettergren.

Nyligen bjöd Carl Bokwall in mammorna på byrån till ett möte för att diskutera om något mer kan göras för att underlätta. Snart ska han ha ett likadant med papporna.

– Att sköta barn och familj i kombination med ett krävande yrke är en utmaning. Men livet är fullt av utmaningar, säger Carl Bokwall.

Maja Wettergren påpekar att arbetsgivaren inte ska utgå från att en kvinna som varit föräldraledig vill trappa ner. Sådana förväntningar finns oftast inte på männen.

– Gå inte in med en massa idéer om vad personen vill, säger hon. Lena Gunnars

Cederquists recept för att få fler kvinnliga delägare

Kontakt: Byråns HR-chef träffar den som ska vara föräldraledig före, under och efter ledigheten.

Enskild plan: En plan görs upp för hur delägaren eller medarbetaren vill att kontakten med byrån ska se ut under tiden och om han eller hon vill hålla liv i sitt kontaktnät. Kanske behöver den som varit föräldraledig gå någon särskild extrautbildning, ledarskapsutbildning eller liknande.

Orsak: Om någon lämnar byrån hålls alltid samtal om orsakerna bakom.

Utvärdera: Varje år görs en årlig utvärdering av alla medarbetare, inklusive delägare, utifrån kompetens och förmåga. Cheferna värderar hur juristerna har presterat och juristerna hur de äldre som har handlett dem.

Privatliv: I utvärderingen ingår hur väl cheferna lyckas skapa förutsättningar för karriär och familj.

Källa: Cederquist

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer