Vilda västern-fasoner</br> lönade sig inte

2013-02-21 10:00 Elisabeth Vene  

Man ska inte behöva bli hotad för livet för att man går till facket och kräver sin rättmätiga lön. Det anser Arbetsdomstolen och dömer restaurangägaren att betala skadestånd.

Den restauranganställde mannen kontaktade Kommunal hösten 2011, för att han inte fick ut hela sin överenskomna lön. Han var anställd för att servera, diska och städa på Visbyrestaurangen Elit, som nu heter Meze. Där jobbade han i stort sett varje dag, mycket mer än heltid, enligt personalliggaren. Men han fick bara strövisa löneutbetalningar.

Ett kravbrev från fackförbundet på utebliven lön satte i gång hotelserna. Det kulminerade i att restaurangägaren gjorde hembesök hos mannen för att denne skulle skriva på ett papper och frånsäga sig lönekraven. När han vägrade att skriva på, blev han hotad till livet. Därför hoppade ut genom fönstret och stoppade en lastbil, som hjälpte honom därifrån.

Restaurangägaren bekräftar att han och ytterligare en person var hemma hos mannen för att diskutera lönekraven. Några hotelser anser han sig dock inte ha uttalat. Men domstolen finner det osannolikt att mannen hoppade ut genom fönstret från andra våningen i bara underkläderna i decemberkylan, för att dikta ihop en historia för lastbilschauffören och sedan polisen, utan att verkligen vara allvarligt hotad.

Domstolen anser att det är klart att hotelserna berodde på att mannen hade kontaktat och fått hjälp av Kommunal liksom att restaurangägaren försökt få honom att avstå från sina lönekrav. Det är en uppenbar kränkning av föreningsrätten. Eftersom det är fråga om ett allvarligt hot blir följden ett kraftigt allmänt skadestånd, 100 000 kronor till den anställde och 75 000 kronor till förbundet.

Mannen hade fått jobbet via Arbetsförmedlingen, som betalade särskilt anställningsstöd till restaurangägaren. Arbetsförmedlingen har väckt talan mot bolaget och krävt tillbaka de cirka 106 000 stödkronorna.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna