”Vill vägleda unga jurister”

2014-09-30 08:27 Ann Norrby  

Över än halv miljon pensionärer fick mer pengar när Kenneth Lewis vann pensionsmålen. Då var han 50. Nu, nästan tjugo år senare, arbetar han fortfarande som advokat.

Varför fortsätter du?

– Därför att jag fortfarande tycker att jobbet är kul, särskilt när jag nu kan välja vilka ärenden jag vill ta. Jag omskolade mig till jurist från metallarbetare sent i livet – jag var klar när jag var 46 år – så kanske bidrar det till att jag inte tröttnat. Jag upplever att jag gör stor nytta för mina klienter och ger ett bidrag till samhället som advokat. Min far var advokat i USA och han gick i pension när han var 92.

Kenneth Lewis arbetar på Lewis & Partners advokatbyrå och är en av fyra delägare, en av de andra är hans dotter.

Vad kan du med din erfarenhet tillföra?

– Advokatyrket är ett hantverk. Man lär sig nya saker varje dag. Den kunskap och erfarenhet jag förvärvat tycks vara mycket värdefull för mina yngre kolleger. De vill att jag fortsätter att arbeta på byrån samtidigt som de accepterat att jag trappat ned. Jag är borta från kontoret cirka fyra månader per år.

Hur ska du föra över dina kunskaper till de yngre advokaterna?

– Jag älskar att vägleda unga jurister. Det håller mig ung och tvingar mig att vara medveten om alla möjliga aspekter av advokatyrket. Jag undervisar även i universitetskursen Praktisk Europaprocess. Vår byrå har också egna konferenser där vi utbildar varandra i olika ämnen. Över huvud taget har vår byrå en tradition av öppna dörrar där vi (alla) konsulterar varandra om våra mål.

Är det något som riskerar att försvinna från byrån den dag du slutar?

– Det enda som kan försvinna är mitt nätverk som ger byrån ett stort antal viktiga och intressanta uppdrag. Men förhoppningsvis kommer de yngre advokaterna att få kontakterna innan jag slutar.

Vad ska du göra när du har slutat?

– Några direkta planer har jag inte eftersom jag inte bestämt det. Nedtrappningen har gett mig stora möjligheter att resa, umgås med hustrun och familjen, återuppta musiken – jag spelar flera instrument – och läsa. När jag slutar antar jag att det blir mera av detta.

 

Pensionsmålen

* Arbetsdomstolen underkände 1995 avtalet mellan Arbetsgivarverket och de statsanställdas fackförbund som var en följd av att riksdagen sänkt basbeloppet med två procent.

* AD slog fast att pensionen skulle ses som en intjänad rättighet för var och en. Domen berörde mer än en halv miljon före detta stats­anställda, dom 157/1995.

* Tre år senare bedömde AD ett motsvarande avtal på den kommunala sektorn på samma sätt. Den domen berörde cirka 200 000 före detta kommun­anställda, dom 109/1998.

* Kenneth Lewis var ombud för de två pensionärerna vars tvister var pilotmål.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer