Visita satsade 12 miljoner för att motverka S-vinst

2014-09-24 23:00 Anna de Lima Fagerlind  

Före valet kampanjade Visita hårt mot Socialdemokraternas förslag på höjd restaurangmoms och arbetsgivaravgift för unga.Visita har inte gett upp frågorna, men hur de ska gå vidare nu är oklart.

För hotell- och restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Visita finns två vallöften som oroar ännu mer än allmän visstid och tvåpersonsundantaget i Las: restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga. Socialdemokraterna har lovat att höja båda.

Före valet körde Visita en omfattande reklamkampanj mot det de kallar Dubbelstöten. Satsningen har kostat arbets­givar­organisationen drygt 12 miljoner kronor, och är den största kampanjen Visita någonsin har gjort.

Reklamaffischer vid bussar, tunnelbana och på stan visade unga anställda i hotell- och restaurangbranschen med ryggen mot kameran, och texter som ”Hon vill inte bli arbetslös. Men risken finns med dubbelstöten”. Affischerna påstod också att många unga i branschen riskerar att bli av med sina jobb om oppositionen – den nuvarande regeringen – vinner valet.

Men Visita anser inte att de försökte påverka hur väljarna ska rösta.

– Frågorna är så avgörande för våra medlemsföretag att vi var tvungna att få upp dem på den politiska agendan, oavsett vilket parti som styr. Det lyckades vi med, säger Pontus Sjöstrand, förhandlingschef på Visita.

Men metoden har fått kritik, bland annat från Hotell- och restaurangfacket och anställda i branschen.

Pr-konsulten Harald Ullman, som tidigare gjort valkampanjer för Socialdemokraterna, ansåg att Visita tog för tydlig politisk ställning. I en debattartikel i Dagens Media skrev han att det kan straffa sig vid ett regeringsskifte: ”Varför ska sossarna lyssna på en aggressiv borgerlig kampanjorganisation? Och dom inom de rödgröna som höll med Visita i sakfrågan drivs nu att ta avstånd.”

Trots det ser inte Pontus Sjöstrand något problem med att fortsätta jobba för oförändrad restaurangmoms och arbetsgivaravgift gentemot en rödgrön regering. Men hur det ska gå till har Visita ännu inte bestämt.

– Vi kommer att jobba på sedvanligt sätt, med kommunikation och information. Men jag kan inte säga exakt hur.

4 regler som arbetsgivarna vill behålla

* Tvåpersonsundantaget i Las. Ger företag med max tio anställda rätt att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. Återinfördes 2001.

* Allmän visstid. En anställningsform som infördes 2007 som innebär att arbetsgivaren inte behöver uppge något skäl till att anställningen är tidsbegränsad.

* Restaurangmomsen. Sänktes 2012 från 25 procent till 12 procent.

* Arbetsgivaravgifterna för unga, 19–25 år, sänktes med en tredjedel 2007.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer