SÄKERHET

Sjuksköterskorna slåss för bättre villkor

Utanför entrén till Huddinge sjukhus markerade Vårdförbundet inledningen på blockaden mot övertid, mertid och nyanställningar.

AVTALSRÖRELSE. Arbetstider och arbetsvillkor står i förgrunden för Vårdförbundets konflikt med arbetsgivarna. Men kraven på arbetstidsförkortning kan arbetsgivarna inte tillmötesgå, enligt SKR.

Publicerad Uppdaterad

 Lönefrågan är naturligtvis inte oviktig för Vårdförbundets medlemmar. Men när blockaden mot mertid, övertid och nyanställningar startade den sista torsdagen i april var det främst kraven på arbetstidsförkortning, rätt till heltid och förutsägbar arbetsvardag som stod i fokus.

Konfliktens start markerades med manifestationer runt om i landet. En av dessa ägde rum utanför huvudentrén till Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge söder om Stockholm. Ett 40-tal arbetstagare och förtroendevalda hade samlats, flera med egentillverkade plakat. Budskapen löd bland annat ”3 av 10 arbetar deltid för att de inte orkar mer” och ”Bättre villkor för oss blir bättre vård för dig!”.

Katarina Averfors och Marianne Westin, sjuksköterskor på Intensiven respektive Dialysen på Huddinge sjukhus, deltog i demonstrationen som inledde blockaden.

En av de närvarande var Katarina Averfors, sjuksköterska på Intensivvårdsavdelningen och förtroendevald för Vårdförbundet. Hon sade att arbetstiden är en av de viktigaste frågorna i den här avtalsrörelsen.

– Man har treskift och får jobba mycket övertid. Man kan komma till jobbet klockan 07:00 och eventuellt få stanna till 21:30 för att det inte kommer någon till kvällen. Eller så kommer man till kvällspasset, börjar klockan 14:00 men får stanna hela natten.

Katarina Averfors bär en pappbit med det handtextade budskapet ”Nu är det nog!”.

– På lediga helger kan man räkna med att kollegor och ibland arbetsgivaren ringer ett antal gånger och försöker få tag i en för att man ska komma in och jobba övertid. Arbetsgivaren överutnyttjar oss, säger hon.

En annan sjuksköterska som också deltog i demonstrationen var Marianne Westin som arbetar på Dialysen.

– De bygger sin verksamhet på vår övertid. Varje dag förekommer massutskick i form av SMS till medlemmarnas privata telefoner med vad arbetsgivaren kallar ”erbjudande om extrapass”, säger Marianne Westin som också är förtroendevald inom Vårdförbundet.

Vårdförbundet har räknat ut att all den mertid och övertid som arbetas idag motsvarar 1 800 ytterligare heltidsanställningar. Veckoarbetstiden på 38,25 timmar borde egentligen vara 34 eller 35 timmar för den som jobbar pass på dygnets alla timmar.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Vi vet att förändringen inte går att genomföra på ett år. Men vi vill att arbetsgivaren startar nu. Kommunals kollektivavtal har redan 37 timmar. Det är där vi bör starta. Sedan bör man sänka veckoarbetstiden gradvis, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, också på plats vid det stora sjukhusets entré.

Arbetsgivarorganisationen SKR vill att förhandlingarna snarast ska komma igång igen. Men kravet på arbetstidsförkortning kan arbetsgivarna inte tillmötesgå, enligt SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg.

”Det skulle medföra enorma kostnader och riskerar att leda till stora svårigheter att klara av att bemanna verksamheterna.” skriver hon i en kommentar.

Läs mer: